Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coman a bagat la zdup conducerea ISU „Dobrogea"

ro

12 Jun, 2009 02:35 4139 Marime text

luminita_popescu_avocat.jpgColonelul Coman l-a acuzat pe Nicuşor Constantinescu că a exercitat presiuni asupra lui în privinţa examenului

Cei opt ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", arestaţi în luna mai şi eliberaţi în urmă cu două nopţi, au petrecut o lună în arest din cauza colonelului Neculai Coman, prim-adjunctul suspendat al ISU. 

Informaţia a fost făcută publică de avocatul Luminiţa Popescu, reprezentantul legal al locotenent colonelului Andrei Gabriel Niculae şi al celorlalţi şapte ofiţeri din conducerea inspectoratului, arestaţi odată cu acesta. Concret, în afară de locotenent colonelul Niculae, este vorba despre maiorul Gabriel Alexandrescu, locotenentul Adrian Mihai Bugnar, căpitanul Marius Sorin Bugnar, căpitanul Florin Niculae, maiorul Costel Datcu, locotenent colonelul Sorin-Marius Creţu şi maiorul Liviu Deoşlea. Conform informaţiilor făcute publice în cadrul conferinţei de presă de către avocata celor opt, măsura arestării preventive a fost dispusă pentru aceştia în temeiul articolului 148, literele b şi d, din Codul de procedură penală. Cu alte cuvinte, instanţa a apreciat, la propunerea procurorilor DNA, că cei opt ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului şi că ar fi săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune, în afară de cele pentru care erau cercetaţi deja.

„Mi-au zis să am grijă"

Potrivit sursei citate, decizia procurorilor de a propune arestarea celor opt a venit după ce colonelul Neculai Coman, prim adjunctul suspendat al ISU „Dobrogea", s-a dus la DNA din proprie iniţiativă, pe 29 aprilie 2009, şi a dat o declaraţie în care îi acuza pe aceştia că fac presiuni asupra sa şi-l ameninţă să spună doar anumite lucruri când va fi audiat de procurorii anticorupţie. „Mi-au zis să am grijă ce declar la DNA", a arătat colonelul în declaraţia înaintată procurorilor. Foarte interesant, conform datei la care a fost făcută această declaraţie, în raport cu faptele reclamate, s-ar părea că prim-adjunctul inspectoratului şi-ar fi „amintit" că a fost ameninţat abia la câteva luni după consumarea evenimentului. Chiar şi aşa, procurorii anticorupţie au cerut arestarea celor opt ofiţeri. De menţionat că anchetatorii au solicitat şi au obţinut inclusiv arestarea maiorului Liviu Deoşlea, cu toate că numele său nu fusese menţionat în plângerea lui Coman. Ulterior, pe parcursul celor 29 de zile de arest, care s-au suprapus cu arestul colonelului Neculai Coman şi al generalului Viorel Trandafir, au avut loc confruntări între cei opt ofiţeri din conducere şi ultimii doi menţionaţi, în urma cărora s-a stabilit că, de fapt, ameninţările şi presiunile acuzate de Coman ar fi fost nereale. Conform avocatei Luminiţa Popescu, acest aspect a fost confirmat inclusiv de colonelul Coman. Pe cale de consecinţă, procurorii DNA nu au mai cerut prelungirea stării de arest pentru locotenent colonelul Andrei Gabriel Niculae şi ceilalţi şapte ofiţeri. „Arestarea clienţilor mei a fost, pentru noi toţi, o surpriză", a declarat Luminiţa Popescu, „mai ales că, în ziua respectivă, am fost citaţi la DNA pentru a ni se prezenta o parte din materialul de urmărire penală".

Nicuşor, acuzat de presiuni

Totodată, avocatul a precizat că, pe fondul problemei,  în ceea ce priveşte concursul din august 2007, cei opt ofiţeri din conducerea inspectoratului sunt vinovaţi doar de faptul că au respectat ordinele date de colonelul Coman şi de generalul Trandafir. „Fiind vorba despre o instituţie militară, vă daţi seama că nu aveau cum să nu execute ordinul, nu aveau altă posibilitate", a precizat apărătorul, menţionând că, la momentul concursului şi după concurs, aceştia au fost ameninţaţi direct şi indirect. De altfel, conform sursei citate, se pare că lucrările celor care au luat examenul cu nota 10 ar fi fost scrise chiar de către ofiţerii ISU, la comanda colonelului Coman şi a generalului Trandafir. Pe de altă parte, Neculai Coman a acuzat, pe parcursul audierilor, dar şi la instanţă, presiuni politice şi nu numai, exercitate asupra sa de prefectul de la acea vreme, Dănuţ Culeţu, dar şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi de către generalul Petre Trandafir. Contactat telefonic în legătură cu acest aspect, preşedintele CJC ne-a trântit telefonul în nas, fără ca măcar să asculte ce aveam de întrebat. Revenind la cei opt ofiţeri eliberaţi ieri, aceştia s-au prezentat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" la ora 8.00, pentru a-şi lua în primire sarcinile de serviciu. La momentul de faţă, aceştia sunt suspendaţi din funcţii, măsura fiind luată după arestarea lor. Potrivit colonelului Traian Oprea, împuternicit prim-adjunct al ISU „Dobrogea", după ce DNA va aduce la cunoştinţă oficial situaţia juridică a celor opt ofiţeri din conducere, cel mai probabil, aceştia se vor întoarce la situaţia anterioară arestării, adică nu vor mai fi suspendaţi din funcţii, ci doar puşi la dispoziţia organelor de anchetă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii