Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recunoştinţă şi mângâiere duhovnicească Hramul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva“, sărbătorit cu evlavie la Cumpăna (galerie foto)

ro

15 Oct, 2014 00:00 3615 Marime text


Locuitorii comunei Cumpăna au marcat, ieri, cu evlavie, sărbătoarea Cuvioasei Parascheva.


Ocrotitoarea localităţii a fost cinstită cum se cuvine de cei peste 1.000 de oameni prezenţi la biserica ce poartă hramul sfintei. Încă de la primele ore ale dimineţii, tineri, bătrâni, bărbaţi, femei şi copii au venit la biserică, unde s-au rugat pentru sănătate. Nu doar oamenii locului au venit în număr mare la sărbătoare, ci şi persoane din Constanţa şi din localităţile învecinate, care s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei, ale Sfântului Pantelimon şi chiar la veşmântul Cuvioasei Parascheva. Din mijlocul oamenilor, aşa cum obişnuieşte de fiecare dată, primarul  comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, îi întâmpina pe toţi cu câte o vorbă bună. Preţ de câteva momente, au fost prezenţi în biserică, alături de comunitate, şi senatorul Alexandru Mazăre, dar şi vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

După cum le este obiceiul, enoriaşii s-au întrecut pe ei înşişi cu pregătirile, împodobind colivele cu multă evlavie şi mult bun gust. Pe una dintre colive, o pictoriţă din comună a pus grăunte lângă grăunte, reuşind să înfăţişeze chiar icoana Sfintei Cuvioasei Parascheva.

La finalul slujbei religioase, soborul format din şase preoţi şi corul bisericii le-au cântat enoriaşilor „Mulţi ani trăiască!“, aşa cum se obişnuieşte la ceas de aleasă sărbătoare. În cuvântul lor, slujitorii Domnului au făcut trimitere la viaţa Cuvioasei Parascheva, la unitate şi înţelegere. 



Pentru agapa frăţească, la care primarul Mariana Gâju i-a invitat pe toţi - bogaţi sau săraci, tineri sau vârstnici - gospodinele din comună au pregătit peste 8.000 de sarmale, peste 1.000 de pulpe de pui însoţite de porţii zdravene de pilaf, dar şi aperitive pentru mai bine de 1.200 de persoane. Enoriaşii nu i-au uitat nici pe vârstnicii de la azilul de bătrâni din Poarta Albă. Primăria şi Consiliul Lcoal au pus umărul la această iniţiativă, iar cei 120 de bunici de la Poarta Albă au primit, ieri, o masă caldă, desert şi gândurile de bine ale comunităţii locale.
Nu doar biserica din localitate cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a marcat 14 ani de la sfinţire, ci şi preotul paroh Ion Soare a împlinit ieri 46 de ani.
Şefa autorităţii locale a profitat de acest moment pentru a îi ura viaţă lungă şi fericită, dar şi pentru a le mulţumi localnicilor pentru dărnicia de care au dat dovadă în momentul în care li s-a solicitat sprijinul pentru organizarea agapei frăţeşti, căci totul s-a făcut din donaţiile oamenilor şi ale unor sponsori darnici. „Să nu uităm să le mulţumim tuturor prietenilor dragi care vin an de an lângă noi, pentru că aici găsesc în Casa Domnului uşile deschise în permanenţă. Să îi mulţumim şi Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului, care, de fiecare dată, ne-a fost alături şi ne-a acordat sprijin când am avut nevoie“, a spus primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.

„Vreau să vă spun, din tot sufletul, că îi mulţumesc bunului Dumnezeu că ne ţine pe toţi uniţi. Aceasta este rugăciunea mea către dumneavoastră şi către Cel de Sus - să ne ţină uniţi ca fii ai comunei şi să fim alături unii de alţii cu sufletul şi cu mintea şi cu priceperea“, au fost cuvintele rostite, la finalul discursului, de Mariana Gâju.
Şefa autorităţii locale a dezvăluit faptul că va demara, împreună cu părintele Soare şi cu voluntari din comună, o serie de acţiuni care îi va angrena duminica şi în zile de sărbătoare pe copiii localnicilor, astfel încât părinţii să poată veni la Sfânta Liturghie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii