Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Cumpăna promovează tradiţiile Meniul „Etniile Dobrogei“ a atras ca un magnet turiştii veniţi la Muzeul Astra din Sibiu

ro

18 Aug, 2014 00:00 2786 Marime text
Comuna Cumpăna este una dintre localităţile reprezentative pentru Dobrogea, însă aceasta deja nu mai reprezintă o noutate. Cumpăna a demonstrat, de-a lungul timpului, că este un model de convieţuire interetnică, în cadrul numeroaselor activităţi în care au fost implicaţi turci, tătari sau reprezentanţi ai altor naţionalităţi. La sfârşitul săptămânii trecute, după ce localnicii s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a cinsti hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, o delegaţie din comunitate, în frunte cu primarul economist Mariana Gâju, a plecat către Sibiu, acolo unde a avut loc Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, în perioada 15 - 17 august.

Modelul festivalului tradiţiilor, preluat de peste Ocean

Festivalul este organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu şi de Consiliul Judeţean Sibiu. Muzeul sibian a iniţiat, în anul 2001, organizarea Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, în colaborare cu Institutul Cultural Român, având ca model Smithsonian Folklife Festival, organizat în Washington DC de Institutul Smithsonian, încă din anul 1967. Urmând modelul cunoscutului festival american, care prezintă, în fiecare an, pe lângă tradiţiile autohtone, şi tradiţii dintr-o ţară extracontinentală, festivalul sibian înfăţişează tradiţii din zone etnofolclorice diferite ale ţării, dar şi ale unei comunităţi româneşti din afara graniţelor.
 
„În cadrul acestui eveniment, tradiţiile populare, portul şi dansul popular dobrogean s-au împletit cu bogăţia gastronomiei locale. Meniul «Etniile Dobrogei», gătit cu pricepere şi suflet de gospodinele comunei Cumpăna, a fost pe placul românilor din toată ţara, dar mai ales al turiştilor străini, care au privit cu încântare acest festival“, a declarat primarul comunei Cumpăna, prezent la evenimentul din Poiana Sibiului.
Astfel, borşul de peşte, sărmăluţele în foi de viţă, tochitura dobrogeana cu mămăliguţă, plăcintele dobrogene, şuberecul, kobete-ul, lebedele şi baclavalele pregătite de gospodinele din comunitate au transformat spaţiul alocat comunei Cumpăna într-unul dintre cele mai atractive standuri ale festivalului.

Oaspeţi din toată ţara şi de dincolo de Prut

În acest an, evenimentul a adunat laolaltă, în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, reprezentanţi ai judeţelor Constanţa, Prahova şi Satu Mare, precum şi ai comunităţii din municipiul Bălţi, Republica Moldova. Anul acesta, partener al evenimentului a fost şi Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, care a desemnat comuna Cumpăna drept reprezentantă a Dobrogei în cadrul acestui festival. „Am primit cu bucurie invitaţia doamnei Magiru (n.r. - dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa) de a merge la Muzeul Astra din Sibiu, pentru a reprezenta regiunea Dobrogei în cadrul acestui eveniment. Ansamblul «Româncuţa» a fost savoarea evenimentului, dar cred că cei prezenţi s-au bucurat cel mai mult de bucatele atent pregătite de gospodinele noastre, care au gătit mâncăruri dintre cele mai gustoase şi mai aspectuoase“, a precizat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii