Lumea marinarilor Sublocotenenții promoției 1925. Principele Carol la Cazinou
Lumea marinarilor: Sublocotenenții promoției 1925. Principele Carol la Cazinou
03 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
286
Marime text



- Pentru că la 1 iulie 1925 avansarea la gradul de sublocotenent a celor 400 de absolvenţi ai Școlilor Militare din întreaga țară a avut loc la Cazinoul din Constanţa, în prezenţa A.S.R. Principele Carol, moştenitorul Tronului, bricul “Mircea”, care urma să execute un voiaj în Marea Mediterană, a primit ordin ca plecarea să aibă loc în după-amiaza zilei, după încheierea ceremoniei.
O ceremonie memorabilă
„Fericită a fost ideea de a se alege Constanța ca loc de întâlnire pentru tinerii sublocotenenți, spre a primi botezul întâiului grad ofițeresc – afirma colonelul Nicolae Negreanu, director în Ministerul de Război, în articolul „Solemnitatea militară de la Constanța”, publicat în ediția de joi, 2 iulie 1925, a cotidianului „Universul”.La Constanța – organul de respirație al României reîntregite – la fruntaria răsăriteană a țării noastre și în fața infinitului Mării, tinerii ofițeri vor lăsa să le vibreze inima și își vor da mai bine seama de sacrificiile ce li se cer în timp de pace și, cu mult mai mult, de sacrificiile ce trebuie să le facă în timp de război. […]
Fiecare tânăr al promoției de 1 iulie 1925, înarmat cu o credință ostășească mai tare, cu un suflet mai cald și mai vibrător și cu o noțiune întregitoare, intuitivă, pipăită, de ce însemnează țara noastră și îndatoririle către ea – al cărei străjer îi va fi – va pleca acolo unde a fost destinat, ducând cu sine mândria de a fi întâiul slujitor al patriei și cu hotărârea de a o apăra când nevoia va cere și când trâmbița de alarmă va suna.”
În acest scop, canonierele „Dumitrescu”, „Ghiculescu” şi „Stihi”, torpilorul „Vârtejul” şi bricul „Mircea” au ancorat în faţa Cazinoului, în linie de front, arborând marele pavoaz.
Spre dezamăgirea absolvenților și a publicului, pe toată durata serbării a plouat torențial, ceea ce a impus modificarea programului stabilit inițial.
Tinerii ofițeri erau așezați în careu, în sala de bulă a Cazinoului, însoțiți de comandanții lor – coloneii Constantin Miltiade, Cristea, Vasilescu, Alexandrescu, Ionescu Constantin, Ionescu Anghel, Comănescu, Grosu și comandorul Petre Bărbuneanu, comandantul Școlii Navale.
Alături de principele Carol, la această impresionantă festivitate au participat generalul de divizie George Mărdărescu, ministrul de Război, generalul Dumitru Stratilescu, inspectorul general al Armatei, contraamiralul Vasile Scodrea, comandant inspector tehnic și director superior al Marinei, contraamiralul Constantin Niculescu-Rizea, comandantul Marinei Militare, generalii Ioan Vlădescu, comandantul Diviziei IX, Nicolae Uică, comandantul Brigăzii de Infanterie, coloneii Dumitrescu, Ionescu, Alexandru Știrbulescu, comandantul Cercului de recrutare Constanța, Nicolae T. Negulescu, prefectul județului, Virgil Andronescu, primarul Constanței, Al. Atanasiu, președintele Curții de Apel, Grigore Ștefu, prefectul Poliției, preotul Paveliu, confesorul garnizoanei și alții.
Serviciul religios a fost oficiat de I.P.S.S. Ilarie, episcopul Tomisului, însoțit de toți reprezentanții clerului constănțean.

Din Registrul istoric al canonierei „Dumitrescu” aflăm: „La 1 iulie are loc solemnitatea avansării la gradul de sublocotenent a elevilor anului II. Solemnitatea se face anul acesta la Constanţa, pentru avansarea noilor sublocotenenţi din toate armele în prezenţa A.S.R. Principelui moştenitor.
Canoniera „Dumitrescu” împreună cu „Ghiculescu” şi „Stihi” şi torpilorul „Vârtejul” şi, mai târziu, şi bricul „Mircea” ancorează în faţa Cazinoului, pe o linie paralelă cu bulevardul, ridică mare pavoaz şi dau onorurile cuvenite. Timpul însă este foarte defavorabil.
După amiază, canonierele şi torpilorul fac o ieşire în mare având la bord sublocotenenţii nou avansaţi, instruiţi câtva timp pe bricul «Mircea», care pleacă într-o călătorie de două luni în străinătate şi-i urăm «Voiaj bun»”.
Într-adevăr, la ora 16.25 bricul „Mircea”, sub comanda locotenent-comandorului Gheorghe Dumitrescu, având la bord elevii Institutului Maritim, a plecat în voiajul întreprins în Arhipelag și Marea Adriatică pentru desăvârșirea practicii marinărești.
De remarcat este și faptul că întreaga festivitate a fost filmată de Casa „Tranulis”.
Banchetul ofițerilor
Așa cum era de așteptat, bucuria absolvenților a fost împărtășită oficialităților, comandanților și invitaților la banchetul organizat la ora 14.00 în restaurantul Cazinoului, cele 500 de tacâmuri fiind servite de personalul restaurantului „Bristol”.
La ora 17.00, principele Carol și o parte dintre generalii și ofițerii participanți la festivitate au luat masa la bordul vaporului „România”.
Seara, la Cazinou a avut loc un spectacol oferit de filiala locală a Societății corale „Cântarea României”, coordonată de profesorul N. Zagoicea.
Marinarii promoției 1925
Prin Înaltul Decret Regal nr. 2121 din 25 iunie 1925, semnat de regele Ferdinand, au fost înaintați la gradul de sublocotenent 9 absolvenți ai Școlii Navale: Ringhiopol H. Haralambie, Crăciuneanu V. Constantin, Ionescu Gh. Mircea, Borș D. Constantin, Popovici D. Enea, Drinceanu S. Gabriel, Nedelescu Gh. Corneliu, Belu P. Pompiliu și Dumitrescu P. Armand.
Dintre aceștia, Constantin Borș, fost șef torpilor pe distrugătorul „Mărășești” (1939-1940), comandant al torpilorului „Zborul” (1941), respectiv șef al Biroului 2 în Comandamentul Litoralului Maritim din Constanța în perioada octombrie 1942-decembrie 1944, avea să fie înaintat la gradul de contraamiral în retragere, la 9 mai 1997.
Bibliografie:
- Registrele istorice ale bricului “Mircea” și canonierei “Căpitan Dumitrescu”
- Ziarul “Universul”, Anul XLIII, nr. 149, joi, 2 iulie 1925, p. 3
- Ziarul “Dacia”, Anul XII, nr. 145, vineri, 3 iulie 1925, p. 1.
- “Monitorul Oficial”, Partea Oficială, nr. 142, joi, 2 iulie 1925
- Marian Moșneagu, „Amiralii României. Dicționar enciclopedic”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2017
Sursa foto: Colecția Gabriel-Octavian Nicolae & Marian Moșneagu
Despre Marian Moşneagu
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.
Citește și:
Lumea marinarilor Români pe mare au fost și fi-vor încă. Ziua Navigatorului la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii