Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 23 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Constantin VII (905-959) - „Despre provincii”

ro

23 May, 2025 17:00 473 Marime text


Constantin VII s-a născut în 905, în sala de purpură a palatului imperial din Constantinopol, fiind numit în consecință și Porfirogenetul.El a devenit împărat minor fiind în 913, dar a preluat puterea efectiv în 1945,și a murit în 959. Constantin VII a promovat activitatea literară, organizând culegerea de surse istorice sau de scrieri de utilitate generală.El însuși a scris,în limba greacă, „Viața împăratului Vasile I” (sec. IX),  „Despre ceremonii”(de la curtea bizantină), „Despre provincii”(ale Imperiului Bizantin) (930) și „Despre conducereaîmpărăției” (945), care reprezintă o culegere de sfaturi pentru fiul și succesorul său,în care descrie și obiceiurile vecinilor și modalități avantajoase de promovare a diplomației față de aceștia. Editorii români H. Mihăescu și Gh. Ștefan apreciază că lucrările sale au o valoare documentară„deosebită” pentru istoria Imperiului Bizantin din secolul X.
 
DESPRE PROVINCII
 
[44] 1, 1-8. Prima provincie [thema] care se afla spre apus, în Europa, este provincia numităTracia, în care se află Bizanțul și reședința imperială a romanilor. Pe drept cuvânt Bizanțul, numit azi Constantinopol, este cea dintâi țară din Europa, deoarece este cetatea împăratului și stăpânește peste toată lumea, ca una care a moștenit numele marelui împărat Constantin [I cel Mare, 306-337]. De aceea o socotesc capitala Europei, deoarece Bizanțul este partea cea mai frumoasăși mai însemnată din Tracia. Provincia Tracia a obținut de curând o situație și numele de provincie, de când neamul bulgarilor a trecut fluviul Istru[679]; căci mai înainte era împărțităîn două provincii.
 
 [45] 1, 8-31. Despre ele mărturisesc numele a doua orașe, Mesembria [Nesebăr/litoralul Bulgariei]și Selymbria[Silivri/Turcia europeană] care au numele de la niște regi, înainte ca Imperiul roman să se fi mărit și să fi cuprins toate ținuturile pământului ; căci după ce împărăția romanăși-a întins plasa până la marginile lumii, le-a răvășit pe toate, ca să zic așa, le-a prefăcut într-o singură stăpânire și le-a silit pe toate să poarte un singur jug. Dar de când plasa a început să facă găuri mariși să se rupă, s-au schimbat și lucrurile și numirile în diferite chipuri. Eparhia Traciei a fost pusă sub un conducător și sub un așa-zis consilier sau sfătuitor ; căci în timpul lui Constantin cel Mare conducea Tracia Taurus, având sub oblăduirea sa 53 de orașe administrate de un conducător sau consilier. Dar după ce plasa a fost găurită, dupa cum am spus, și barbarii au cucerit orașele, stăpânirea Traciei a fost ruptăîn bucăți mai mici. Bulgaria , Istrulși muntele celebru numit Haemus [Balcani], care se întinde pânăîn Pont[Marea Neagră], erau părți din Tracia, dar acum sunt stăpânite de străini. Provincia actuală a Traciei fusese pusă sub oblăduirea împăratului din Constantinopol [conducere imperială directă] și a slujit pentru serviciile lui: în ea nu se afla niciun conducător de oști. Dar de când neamul urât de Dumnezeu al bulgarilor a trecut fluviul Istru, de atunci și împăratul, din pricina năvălirilor sciților [nume generic pentru barbarii de la Dunărea de Jos] și bulgarilor, s-a văzut silit s-o aducăîn situația de provincie și să numeascăîn ea[46] un conducător de oști. Trecerea barbarilor peste fluviul Istru s-a întâmplat spre sfârșitul domniei lui Constantin Pogonat [IV, 668-685], când a ajuns cunoscut și numele lor ; căci mai înainte erau numiți onogunduri.
 

 
[47] 1, 58-60. Eparhia Sciției se află sub un conducător și are 15 orașe: Tomis , Dionysopolis Acrae, Callatis, Istros, Constantiana, Zelpa[Zaldapa - Krușari/Cadrilater-Bulgaria], Tropaeum , Axiopolis, Capidava, Carsos, Troesmis , Noviodunum, Aegissos și Halmyris.
 
 
 
Bibliografie
ConstantinoPorfirogenito, De thematibus. Introduzione, testocritico, commento a cura di A. Pertusi, CittadelVaticano 1952.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (LXXXII. Constantin Porfirogenetul)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Despre Marius Teja

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 
Citește și:

Istoria Dobrogei - BibliografieGenesios (sec. X) - „Domniile”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari