Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Geografie - Locuri Limes Scythicus (galerie foto)

ro

19 Sep, 2019 00:00 3146 Marime text

Limes Scythicus a fost frontiera fortificată construită de romani de-a lungul fluviului Danubius/Dunărea, în timpul împăraților Vespasianus (69-79) și Traianus (98-117). Castrele acestui limes se aflau la Durostorum, Sucidava, Capidava, Axiopolis, Carsium, Troesmis, Arrubium, Noviodunum și Aegyssus.

Limes-ul roman era o frontieră fortificată împotriva barbaricum-ului/lumii barbare.
Elementele componente ale limes-ului erau: fossa/ șanțul, vallum/valul, castri/castrele, castelli/castelele și turris/turnurile. Șanțul adânc era săpat în fața valului, care putea fi de zid sau de pământ. Terenul din fața șanțului era defrișat pentru a putea fi ușor supravegheat. În spatele valului erau construite castrele, castelele și turnuri la distanțe de 5-10 km. Pentru semnalizare se foloseau focul și fumul. Deplasarea soldaților se făcea pe via/drumul construit între castre.

Romanii au instaurat controlul militar asupra Dobrogei în urma expediției lui Marcus Licinius Crassus din 29-28 î. H.
Dobrogea a fost atașată de împăratul Flavius Vespasianus (69-79) în provincia Moesia, iar după divizarea din 86 a fost inclusă în provincia Moesia inferior.

Ca urmare, Vespasian a ordonat construirea Limes Scythicus, sarcină care a revenit lui Rubrius Gallus, guvernatorul Moesiei. Măsura, care prevedea staționarea unor unități auxiliare, a inclus și organizarea Classis Flavia Moesica / Flota Dunării de Jos, cu baza la Noviodunum/Isaccea. Au fost construite și avanposturi pe malul stâng al Dunării, cel mai cunoscut fiind cel de la Barboși (Galați).
Limes Scythicus a fost definitivat de împăratul Traianus (98-117), care a transferat aici două legiuni după războaiele dacice (101-102; 105-106). Ca urmare, în contextul pax romana/pacea romană din timpul dinastiei Antoninilor (96-192), Dobrogea s-a bucurat de o dezvoltare social-economică.

Excepția a reprezentat-o marele atac din 170 al costobocilor din Moldova, care au putut fi opriți abia în centrul Greciei. În schimb, incursiunile repetate ale goților germanici și ale capilor dacici din timpul crizei imperiului din sec. III, au afectat grav eficiența limes-ului danubian. În consecință, împăratul reformator Diocletianus (284-305) a fost nevoit să reorganizeze administrația și armata, transformând Dobrogea în provincia Scythia Minor.

Castrele limes-ului  danubian erau situate la: Durostorum/Silistra, Sucidava/Dunăreni, Capidava, Axiopolis/Cernavoda, Carsium/Hârșova, Troesmis/Turcoaia, Arrubium/Măcin, Noviodunum/Isaccea și Aegyssus/Tulcea

Bibliografie cronologică

GRIGORE TOCILESCU, Fouilles et recherches archeologiques en Roumanie. Communications faites a l Academie des Inscriptions et Belles Artes de Paris: 1892-1899, Bucarest, 1900, p. 183-184.
GRIGORE TOCILESCU, Monumente epigrafice și sculpturale ale Muzeului Național de Antichități București, București, I/1902 & II/1908, p. 80-82, 228.
EMIL CONDURACHI, Neue probleme und Ergebnisse der Limesfaschung in Scythia Minor, „Studien zu den Militargranzen Roms”, Koln-Graz, 1967, p. 162-174.
EMIL CONDURACHI, Nouvelles recherches sur l organisation du limes romain aux bouches du Danube, Tel-Aviv, 1967, p. 156-165.
ALEXANDRU SUCEVEANU, În legătură cu data de anexare a Dobrogei de către romani, „Pontica”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, IV, 1971, p. 105-123.
DIONISIE PIPPIDI (coord.), Dicționar de istorie veche a României. Paleolitic – sec. X., Ed. științifică și enciclopedică, București, 1976, p. 288, 373-374, 374-375 (fortificații/Al. VULPE & Floricel MARINESCU & Cristian VLĂDESCU; limes/C. V.; Limes Scythicus/Ion BARNEA)

Despre Marius Teja

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.

 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Instituții Municipium roman (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii