Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:08 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Misiuni alături de poliţişti Peste 300 de jandarmi vor fi prezenţi pe litoral în acest sezon estival

ro

01 Jul, 2016 14:08 703 Marime text
Peste 300  de jandarmi constănţeni vor fi prezenţi pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, în misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, fiind pregătiţi să acţioneze în  sistem integrat cu Poliţia, în baza Planului de acţiune ,,Litoral - 2016”.
 
Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa vor acţiona alături de poliţişti în localităţile  Năvodari, Constanţa (Faleză Cazino, Portul Tomis, plaja Modern), Eforie, Techirghiol, Costineşti,  Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, iar cei din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „TOMIS” Constanţa în Năvodari şi  staţiunile Mamaia, Costineşti, 2 Mai şi Vama Veche.
 
În zonele de competenţă, echipaje de intervenţie vor fi în măsură să acţioneze în cel mai scurt timp, pentru aplanarea unor conflicte şi restabilirea ordinii publice în situaţia în care aceasta va fi tulburată, la sesizare din oficiu sau la solicitare, prin intermediul Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.
 
Concomitent cu menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică alături de poliţişti, jandarmii sunt pregătiţi să asigure măsurile de ordine la toate manifestările cultural-artistice, sportive, promoţionale, etc., cu participare de public numeros (în mod deosebit spectacole de amploare), ce vor fi organizate în perioada sezonului estival pe întreg litoralul.
 
Pentru prevenirea faptelor antisociale în zonele turistice, forţele de ordine publică vor desfăşura şi acţiuni punctuale, fiind vizate în special zonele aglomerate, bazaruri, târguri, cluburi şi parcări slab iluminate. 
 
 Pentru siguranţa turiştilor şi în special pentru evitarea neplăcerilor pe timpul minivacanţei petrecute pe litoralul Mării Negre, Jandarmeria Constanţa recomandă cetăţenilor următoarele:

-  turiştii odată ajunşi la destinaţie să nu lase bagajele nesupravegheate;
  • să nu lase bunuri de valoare în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme;
  • să depoziteze banii şi bunurile de valoare în seiful hotelului;
  • să se asigure întotdeauna că au încuiat uşa şi au închis ferestrele camerei unde sunt cazaţi, în timpul nopţii sau atunci când părăsesc unitatea de primire turistică;
  • să închidă autoturismele şi să le parcheze în locuri special amenajate şi iluminate corespunzător;
  • să acorde o atenţie deosebită copiilor, care se pot rătăci cu uşurinţă în locurile aglomerate şi să le explice că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte diferite obiecte de la necunoscuţi sau să urce în maşinile necunoscuţilor sub diverse pretexte;
  • să se asigure că aceştia cunosc numele părinţilor sau al însoţitorilor şi eventual numărul de telefon unde aceştia pot fi găsiţi;
  • să înveţe copilul că, dacă se pierde de părinţi, să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată şi să apeleze la o patrulă de siguranţă publică.
Cetăţenilor le este reamintit că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau pot sesiza cea mai apropiată patrulă, atunci când sunt victimele unor fapte antisociale sau sunt martori la săvârşirea unor astfel de fapte.

UPDATE: Începând cu 1 iulie a.c., 140 de polițiști detașați din teritoriu vor acționa suplimentar față de dispozitivul curent, în zona stațiunilor de la Marea Neagră, pentru ca turiștii să-și petreacă vacanța în liniște și siguranță.
De asemenea, în perioada iulie-august a.c., sub sloganul “Siguranța ta, prioritatea noastră!”, turiștii din Mamaia vor putea semnala faptele antisociale și vor primi recomandări preventive, direct pe plaja din zona Cazino, la punctul de informare al Poliției.
 
În baza Planului de acțiune ,,Litoral 2016”  aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, șeful Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu a dispus suplimentarea efectivelor curente care acționează pentru liniștea și siguranța turiștilor de pe litoral.
 
Astfel, în perioada 1 iulie – 31 august a.c., zilnic, peste 700 de polițiști acționează, în sistem integrat, pentru siguranța cetățenilor.
 
Dintre aceștia, 583 de polițiști sunt din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, iar 140 de polițiști sunt de la alte inspectorate de poliție județene, fiind detașați pentru a acționa în zona stațiunilor de pe litoral, pentru prevenirea faptelor antisociale, protejarea drepturilor și a bunurilor celor care aleg să își petreacă vacanța la malul mării.
 
În activități sunt angrenați polițiști de la ordine publică, polițiști rutieri, de la acțiuni speciale, de investigare a criminalității economice, de investigații criminale, criminalistică, transporturi și de la arme, explozivi și substanțe periculoase, care acționează, în sistem integrat, împreună cu colegi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
 
De asemenea, în perioada iulie - august 2016, va fi inițiat un proiect pilot pentru informarea turiștilor din stațiunea Mamaia, în zona Cazino din stațiunea Mamaia, unde turiștii vor putea semnala faptele antisociale și vor primi recomandări preventive.
 
Totodată, fiecare turist va putea fi informat cu privire la modalitatea de petrecere în siguranță a concediului și cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării.
 
În perioada 20-26 iunie a.c., polițiștii care au acționat în zona litoralului au aplanat 63 de stări conflictuale, au efectuat 25 de controale la locurile de cazare pentru turişti și au intervenit la 53 de apeluri directe și 177 de apeluri prin 112 .
 
Totodată, au fost organizate 40 de acţiuni şi controale pentru prevenirea și combaterea comerţului stradal neautorizat şi a faptelor cu violenţă, fiind constatate 14 infracțiuni și aplicate 91 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 36.215 lei.
 
Au fost organizate 3 acțiuni pentru verificarea sistemelor de pază și au fost aplicate 2 sancțiuni contravenţionale, în valoare de 5.500 de lei.
 
De asemenea, polițiștii rutieri au constatat 11 infracțiuni, au aplicat 1.219 sancțiuni contravenționale, în valoare de 524.750 de lei, au reținut 131 de permise de conducere și 33 de certificate de înmatriculare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii