Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:20 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi începe Bac 2012. Vezi care sunt subiectele pentru proba orală la limba română

ro

11 Jun, 2012 12:52 892 Marime text

Peste 340.000 de elevi intră astăzi în febra examenelor de bacalaureat, care încep cu proba orală la limba și literatura română. Anul acesta, s-au înscris la sesiunea din iunie-iulie cu peste

65% mai mult față de anul trecut , o cifră record datorată rezultatelor dezastruoase din 2011, când nici măcar jumătate dintre candidați nu au reușit să promoveze examenul maturității.

ituația ar putea să se repete și de data aceasta, dacă e să ne luăm după notele îngrijorător de mici de la simulări, dar și de la “bacalaureatul olimpicilor”, unde rata promovabilității a fost de numai 35%.

Potrivit pronosticurilor făcute de profesori însă, cel puțin la probele orale, toți elevii ar trebui să treacă cu brio. "Nu li se cere un răspuns perfect, contează cum comunică cu cei din comisie, chiar dacă nu sunt neapărat pe subiect", spune Nicoleta Crânganu, profesoară de română.

Despre dificultatea redusă a primelor probe de bacalaureat vorbesc și reprezentanții ministerului Educației, care admit că oralul nu ridică mari probleme în privința supravegherii. Totuși, pentru a preveni eventualele tentative de fraudă, inspectorii din toată țara au fost instruiți să efectueze controale regulate la toate liceele și să aplice sancțiuni dure în cazul elevilor prinși copiind. "Pentru preşedinţii de comisie şi directorii de şcoală, exigenţa este cuvântul de ordine. Vom face controale în toate liceele şi nu vom accepta compromisuri", a anunţat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Bacalaureatul din acest an iese din tiparul examenelor matinale. Elevii vor intra la probe orală de limba română la 12.00, cu trei ore mai târziu față de seriile trecute, din cauza desfășurării alegerilor locale.

Probele orale durează până pe 27 iunie, când copiilor li se vor evalua competențele lingvistice într-o limbă străină.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii