Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Murat „Perdelele forestiere sunt o necesitate"

ro

08 May, 2009 01:34 1662 Marime text

DREAPTA_SUS_Topalu_primar_Gheorghe_Murat_04.jpgPrimarul comunei Topalu spune că înfiinţarea câtorva zeci de hectare de perdele forestiere ar fi soluţia pentru combaterea secetei

Reţeaua de alimentare cu apă a satului Capidava a fost realizată în proporţie de 70 la sută. Autorităţile spun că nu mai este mult până ce sătenii din Capidava vor avea apă curentă.
Primarul Gheorghe Murat ne-a declarat că sistemul de alimentare cu apă este realizat în regie proprie, fapt ce reduce cu mult costurile investiţiei. Investiţia a fost estimată la 16 miliarde de lei vechi, însă edilul a afirmat că speră să realizeze reţeaua cu numai şase miliarde. „Doar bazinul de alimentare va fi realizat de o firmă specializată", a precizat edilul.
Administraţia locală din Topalu lucrează în momentul de faţă la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri necesare construirii unui parc. Spaţiul verde va avea, potrivit primarului comunei, o suprafaţă de patru hectare. Oaza de verdeaţă va fi amplasată la ieşire din Topalu spre Cernavodă.
Un alt obiectiv important pentru comunitatea locală este şi înfiinţarea perdelelor forestiere. Gheorghe Murat a afirmat că ar trebui înfiinţate între 24 şi 30 de hectare de perdele forestiere, având în vedere că zona este ocolită de precipitaţii.
Primarul Gheorghe Murat ne-a declarat că se lucrează şi la un proiect pentru realizarea reţelei de canalizare şi a unei staţii de epurare în Topalu. „Vrem să facem o staţie de epurare modernă, cum este cea de la Cobadin, astfel încât apa care este epurată să poată fi folosită la irigaţii", a afirmat edilul din Topalu. Pentru realizarea acestei investiţii, administraţia locală intenţionează să acceseze fonduri europene.

Topalu_primar_Gheorghe_Murat.jpgTopalu îşi valorifică potenţialul turistic

În paralel cu investiţii pe care le are în derulare, primarul este preocupat şi de proiectele de dezvoltare a turismului în zonă. „Se lucrează la proiectul de reabilitare a Cetăţii Capidava, unde dorim să înfiinţăm şi un muzeu. De asemenea, ne dorim să includem în circuitul turistic, alături de Muzeul de Artă Plastică «Dinu şi Sevasta Vintilă», şi mănăstirea din nordul comunei, la care se lucrează în prezent", a adăugat primarul. Gheorghe Murat este de părere că aceste obiective vor constitui atracţii turistice importante, alături de cele două porturi pe care intenţionează să le realizeze la Topalu şi la Capidava.
Pentru deschiderea zonei către o arie şi mai mare de peisaje dunărene, Primăria Topalu a înfiinţat, alături de administraţia locală din Ghindăreşti, o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, prin intermediul căreia îşi propune să acceseze şase milioane de euro în vederea construirii unui drum de legătură între Topalu şi Ghindăreşti. „Vrem să facem un drum între Topalu şi Ghindăreşti, în paralel cu Dunărea, pe care să-l legăm de DJ 223", a spus primarul Gheorghe Murat, adăugând că noua şosea va avea o lungime de aproximativ opt kilometri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii