Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivare după condamnare Copilul care a incendiat blocul de pe Grindeanu suferă de ADHD, tulburare de conduită și comportament

ro

07 Nov, 2022 00:00 19039 Marime text
 
 
  • Minorul a fost diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului, ulterior urmând tratament psihiatric de specialitate și fiind internat în diferite unități medicale. 
  • Referitor la faptele de evadare, inculpatul a relatat consilierului de probațiune că se plictisea acasă și a plecat fără știrea mamei. 
  • Judecătoria Constanța apreciază că aplicarea măsurii educative a internării într-un centru de detenție a inculpatului pe o perioadă orientată la maximul special, redus cu o treime, este singura aptă să asigure redresarea socială a inculpatului.
 
 
Judecătoria Constanța a decis condamnarea în primă instanță a minorului acuzat de producerea incendiului care a distrus 94 apartamente și 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea unui bloc de locuințe situat în mun. Constanța, pe strada Nicolae Grindeanu.
 
Instanța a luat față de inculpatul minor măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.
 
Decizia judecătoriei nu este una definitivă.
 
În motivarea deciziei de constanța, instanţa reţine, printre altele, că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă, deoarece a prevăzut rezultatul faptei sale și deși nu a urmărit producerea acestuia, a acceptat posibilitatea producerii acestuia.
 
Fragmente din motivare:
 
Perspectivă criminologică
 

„Prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică s-a stabilit că minorul a acționat cu discernământ. Din perspectivă criminologică se remarcă și faptul că inculpatul se afla în parcarea blocului însoțit de minorul (...), însă acțiunile celor doi nu pot fi considerate o simplă joacă, cum s-a încercat inițial a se acredita, având în vedere declarațiile inculpatului din cursul urmăririi penale, din care rezultă detalii importante cu privire la modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat“.

 
Benzină găsită în apropiere
 

„Astfel, inculpatul a relatat cum, în mod intenţionat, acesta şi (...) au turnat peste un autoturism marca Audi, situat în parcare, lichid pe care l-a simţit că miroase a benzină, şi care se afla în două sticle găsite în imediata apropiere. De asemenea, a menţionat că, având asupra sa o cutie cu chibrituri, a decis să arunce spre capota aceluiaşi autoturism un băţ de chibrit aprins, după care s-a aprins o flacără, ulterior fugind de la locul faptei împreună cu martorul (...)“.
 
„Astfel, pericolul social al faptei rezultă din modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat, prin incendierea unui autoturism, faptă de natură să pună în pericol alte bunuri sau persoane, în concret incendiul propagându-se, cu urmări deosebit de grave atât asupra bunurilor locatarilor, cât și asupra vieții persoanelor aflate în zonă, ceea ce conferă o gravitate sporită faptei inculpatului, fiind reținută varianta agravată a infracțiunii de distrugere“.

 
Latura civilă, disjunsă
 
„În cauză există un număr de peste 100 de persoane constituite părți civile, latura civilă fiind de altfel disjunsă raportat la probatoriile ce urmează a se administra, însă producerea distrugerilor și degradărilor a fost dovedită prin materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, în ceea ce privește tipicitatea obiectivă a faptei“.
 
Profilul inculpatului
 
În ceea ce priveşte profilul inculpatului, instanța reține că acesta este minor, în vârstă de 16 ani și a urmat cursurile școlare până în clasa a VI-a.
 

„Acesta a fost în trecut diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului, ulterior urmând tratament psihiatric de specialitate și fiind internat în diferite unități medicale. Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat“.

 
Expertiză medico-legală psihiatrică
 

„Totodată, prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică cu privire la inculpat în raport de infracţiunile de evadare, s-a concluzionat că atât în prezent cât şi la data săvârşirii faptelor şi în raport cu acestea, discernământul este/a fost păstrat, respectiv că inculpatul este diagnosticat actualmente cu tulburare severă de conduită și hiperkinetică neglijată terapeutic. Tulburare reactivă de atașament a copilăriei. Abandon școlar și eșecul reintegrării școlare. Orientat temporo-spațial. Intelect de limită pe fondul nestimulării în mediul familial. Probleme în mediul de suport social (familie monoparentală, autoritate paretală slabă, absența limitelor și normelor de comportament social)“.

 
Din fișa de cazier judiciar rezultă că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.
 
Reducerea pedepsei
 

„Pe parcursul urmăririi penale inculpatul a avut o atitudine sinceră și a colaborat cu organele de urmărire penală, descriind în detaliu și recunoscând faptele comise în fața organelor de urmărire penală. Totodată, instanţa va reţine în favoarea inculpatului faptul că acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, sens în care a înţeles să beneficieze de prevederile art. 396 alin. (10) C.proc.pen., acesta recunoscând faptele reţinute aşa cum au fost descrise în actul de sesizare a instanţei şi declarând că înţelege să fie judecat în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale“.

 
Familie monoparentală
 

„Din cuprinsul Referatului de evaluare efectuat de Serviciul de Probațiune Constanța pentru inculpat rezultă că acesta, în vârstă de 16 ani în prezent, provine dintr-o familie monoparentală, iar până la această vârstă, a avut mai multe domicilii, mediul în care s-a dezvoltat minorul fiind impropriu pentru o evoluție normală ca urmare a instabilității locative și a conturării unei imagini parentale stabile. După ce inculpatul s-a mutat cu mama sa, la vârsta de 7 ani, acesta a început să se comporte diferit, era agitat, vorbea urât, nu se conforma regulilor școlare, iar mama sa, fiind preocupată de locul de muncă, aloca timp redus relației cu fiul său, primind însă sprijin din partea bunicii materne pentru supravegherea inculpatului când ea se afla la serviciu“.

 
ADHD, tulburare de conduită și comportament
 

„Se mai arată în referat că în timp, conduita inculpatului a devenit problematică pentru familie și integrare în mediul școlar, acesta fiind diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului“.

 
Tratament de specialitate, de la 12 ani
 

„Inculpatul a urmat de la vârsta de 12 ani tratament de specialitate, fiind în evidența mai multor medici psihiatrici, mama sa fiind cea care a decis prin proprie inițiativă întreruperea tratamentului medicamentos, deoarece considera că stările de rău și tulburările comportamentale pe care le avea fiul său se datorau tratamentului. De asemenea, din referat rezultă că inculpatul a fost internat la mai multe spitale de specialitate, asupra sa fiind și dispusă măsura plasamentului în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență Constanța“.

 
Stare avansată de ebrietate
 

„Deciziile de internare în instituții medicale și în centrul de plasament au fost determinate de manifestarea unui comportament agresiv, fizic și verbal și autogresiv al minorului, mama declarând că minorul se lovea singur, lovea pe ceilalți membri de familie și avea reacții necontrolate, folosind limbaj jignitor și plecând frecvent de acasă. Într-un astfel de episod, inculpatul a fost găsit pe stradă într-o avansată stare de ebrietate, iar anterior a mai fost internat o dată pentru intoxicație acută etanolică și intoxicație cu haloperidol“.

 
Anturaj negativ, băuturi alcoolice și etnobotanice
 

„Astfel, deși mama a menținut constant legătura cu inculpatul și a urmat ședințe de consiliere, nu se poate considera că aceasta are resursele necesare pentru a asigura supravegherea permanentă și eficientă a minorului, drept dovadă, inculpatul, neurmând cursurile școlare și beneficiind de timp liber, și-a conturat un program dezorganizat, într-un anturaj negativ, petrecând mult timp pe străzi și consumând băuturi alcoolice și substanțe etnobotanice“.

 
Se plictisea acasă
 

„Inculpatul nu a putut oferi un motiv al deciziei de a lua și manevra recipientele cu antigel și diluant, susținând că ideea de a vărsa conținutul recipientelor peste mașinile din parcare a aparținut numitului (...), care a propus și să arunce un chibrit aprins, idee ce a fost acceptată fără rezerve de către inculpat. Referitor la faptele de evadare, inculpatul a relatat consilierului de probațiune că se plictisea acasă și a plecat fără știrea mamei“.

 
Comportament delincvențional
 

„În final, prin raport s-a apreciat că factorii care au favorizat săvârșirea infracțiunilor au fost lipsa de supraveghere atentă și permanentă a minorului, mai ales pe fondul tulburărilor comportamentale diagnosticate, organizarea programului într-un mod neconstructiv alături de persoane cu comportament delincvențional, vagabondajul, capacitatea slabă de analiză și conștientizare a faptelor sale pe fondul lipsei de educație dar și a problemelor medicale, reacția instinctivă la frică, riscul de săvârșire a unor noi infracțiuni fiind apreciat ca fiind unul mare, motiv pentru care s-a propus aplicarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru de detenție“.

 
Astfel, instanța apreciază că este necesară internarea inculpatului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde acesta va urma programe intensive de reintegrare socială, precum și programe de pregătire școlară și formare profesională potrivit aptitudinilor acestuia, în vederea minimizării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.
 
Pentru aceste considerente, Judecătoria Constanța apreciază că aplicarea măsurii educative a internării într-un centru de detenție a inculpatului pe o perioadă orientată la maximul special, redus cu o treime în urma aplicării dispozițiilor art. 396 alin. (10) C.proc.pen., este singura aptă să asigure redresarea socială a inculpatului.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 1439/2022 din 03.11.2022 pronunțată de Judecătoria Constanța. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Incident șocant la Judecătoria Constanța! Decizie definitivă
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii