Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Latura civilă a dosarului privind incendierea blocului de pe Grindeanu, amânată pentru februarie 2023

ro

22 Dec, 2022 00:00 1568 Marime text
 
 
 
  • Amintim că în primă instanță, față de minorul acuzat de producerea incendiului care a distrus 94 apartamente și 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea unui bloc de locuințe situat în mun. Constanța, pe strada Nicolae Grindeanu, judecătorii au luat măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni.
  • Potrivit judecătorilor, minorul a fost „diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament“.
  • Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat“.
 
 
Judecătoria Constanța a amânat pentru anul viitor cercetarea specifică în dosarul privind latura civilă a incendiului care a cuprins blocul de pe strada Nicolae Grindeanu, din municipiul Constanța.
 
Noul termen în dosar a fost stabilit pentru luna februarie 2023.
 
Amintim că în primă instanță, față de minorul acuzat de producerea incendiului care a distrus 94 apartamente și 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea unui bloc de locuințe situat în mun. Constanța, pe strada Nicolae Grindeanu, judecătorii au luat măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni.
 
Copilul a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria reţine, printre altele, că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă, deoarece a prevăzut rezultatul faptei sale și deși nu a urmărit producerea acestuia, a acceptat posibilitatea producerii acestuia.
 
Fragmente din motivare:
 
Perspectivă criminologică
 
„Prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică s-a stabilit că minorul a acționat cu discernământ. Din perspectivă criminologică se remarcă și faptul că inculpatul se afla în parcarea blocului însoțit de minorul (...), însă acțiunile celor doi nu pot fi considerate o simplă joacă, cum s-a încercat inițial a se acredita, având în vedere declarațiile inculpatului din cursul urmăririi penale, din care rezultă detalii importante cu privire la modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat“.
 
Benzină
 
„Astfel, inculpatul a relatat cum, în mod intenţionat, acesta şi (...) au turnat peste un autoturism marca Audi, situat în parcare, lichid pe care l-a simţit că miroase a benzină, şi care se afla în două sticle găsite în imediata apropiere. De asemenea, a menţionat că, având asupra sa o cutie cu chibrituri, a decis să arunce spre capota aceluiaşi autoturism un băţ de chibrit aprins, după care s-a aprins o flacără, ulterior fugind de la locul faptei împreună cu martorul (...)“.
 
„Astfel, pericolul social al faptei rezultă din modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat, prin incendierea unui autoturism, faptă de natură să pună în pericol alte bunuri sau persoane, în concret incendiul propagându-se, cu urmări deosebit de grave atât asupra bunurilor locatarilor, cât și asupra vieții persoanelor aflate în zonă, ceea ce conferă o gravitate sporită faptei inculpatului, fiind reținută varianta agravată a infracțiunii de distrugere“.
 
 
Latura civilă, disjunsă
 
„În cauză există un număr de peste 100 de persoane constituite părți civile, latura civilă fiind de altfel disjunsă raportat la probatoriile ce urmează a se administra, însă producerea distrugerilor și degradărilor a fost dovedită prin materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, în ceea ce privește tipicitatea obiectivă a faptei“.
 
Profilul inculpatului
 
În ceea ce priveşte profilul inculpatului, instanța reține că acesta este minor, în vârstă de 16 ani și a urmat cursurile școlare până în clasa a VI-a.
 
„Acesta a fost în trecut diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament. Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat“.
 
 Discernământ păstrat
 
„Totodată, prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică cu privire la inculpat în raport de infracţiunile de evadare, s-a concluzionat că atât în prezent cât şi la data săvârşirii faptelor şi în raport cu acestea, discernământul este/a fost păstrat, respectiv că inculpatul este diagnosticat actualmente cu tulburare severă de conduită și hiperkinetică neglijată terapeutic. Tulburare reactivă de atașament a copilăriei. Abandon școlar și eșecul reintegrării școlare. Orientat temporo-spațial. Intelect de limită pe fondul nestimulării în mediul familial. Probleme în mediul de suport social (familie monoparentală, autoritate paretală slabă, absența limitelor și normelor de comportament social)“.
 
 
Din fișa de cazier judiciar rezultă că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.
 
Reducerea pedepsei
 
„Pe parcursul urmăririi penale inculpatul a avut o atitudine sinceră și a colaborat cu organele de urmărire penală, descriind în detaliu și recunoscând faptele comise în fața organelor de urmărire penală. Totodată, instanţa va reţine în favoarea inculpatului faptul că acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, sens în care a înţeles să beneficieze de prevederile art. 396 alin. (10) C.proc.pen., acesta recunoscând faptele reţinute aşa cum au fost descrise în actul de sesizare a instanţei şi declarând că înţelege să fie judecat în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale“.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 1439/2022 din 03.11.2022 pronunțată de Judecătoria Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Exclusiv!
Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu, condamnat

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii