Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

ro

23 Apr, 2024 17:00 1040 Marime text

  • Prin AC 366 din 23 aprilie 2024, se dorește lucrările mai sus amintite a fi executate pe strada C.A. Rosetti din Constanța, documentul fiind valabil 24 de luni
 
Primăria Constanța a eliberat o autorizație de construire pentru Geoconstruct SRL, prin Bogdan Alin Niculi, care dorește să execute lucrări de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța.
 
Prin AC 366 din 23 aprilie 2024, se dorește lucrările mai sus amintite a fi executate pe strada C.A. Rosetti din Constanța, documentul fiind valabil 24 de luni.
 
Templul israelit de rit așkenaz, ridicat în 1911, și aflat pe strada C.A.Rosetti din Constanța, este de-o vârstă cu Cazinoul din Constanța.
 
Templul a fost construit în stil auster, neogotic catalan, după planurile arhitectului Adolf Linz, pe un singur nivel. Era o construcție monumentală, formată dintr-o navă principală și două laterale, despărțite în interior prin două rânduri de stâlpi și acoperite cu bolți în ogivă.
 
Sinagoga este situată pe strada C.A Rosetti nr. 2. Din construcția de rit aşkenaz din Constanţa nu au mai rămas decât zidurile de incintă.


Nava centrală prezenta o intrare impunătoare, cu ancadrament gotic arcuit în acoladă, cu uși masive de lemn și ferestre laterale cu vitralii, având deasupra un panou arcuit în ogivă, cu fereastră biforă și peste acesta – Tablele Legii încadrate de arcaturi ogivale, iar în vârf – steaua lui David. Navele laterale prezentau, de asemenea, în fațada principală, câte o ușă, fiecare având deasupra, în ax, câte o fereastră circulară cu steaua lui David, potrivit sursei citate.


Patru contraforți – doi la limetele navei centrale și doi la colțuri, erau încununați cu pinacluri. Pinaclurile de colț și frontoanele navelor laterale, mascând acoperișul în două ape, decorate cu arce ogivale, aminteau de arcele butante de la catedralele gotice. Fațadele laterale prezentau câte opt contraforți și șapte ferestre înalte, gotice. Între contraforți, fațadele edificiului erau din cărămidă aparentă.

 
În lipsa credincioșilor, sinagoga sefardo-romaniotă a fost părăsită în 1947 și a suferit avarii la cutremurul din 1977. După mai multe încercări eșuate de a fi consolidată și refuncționalizată, a fost demolată în anii 1980, lipsind astfel orașul de un monument reprezentantiv.
 
 
Citește și
A fost semnat contractul pentru lucrări de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga din Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii