Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile din Hârşova au atras o investiţie de aproape două ori mai mare decât bugetul oraşului

ro

18 Feb, 2014 00:00 1386 Marime text
Străzile oraşului Hârşova intră în acest an în reabilitare. Primarul Tudor Nădrag a semnat ieri, împreună cu vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, contractul numărul 4.069, privind reabilitarea şi modernizarea a zece kilometri de străzi urbane. „Documentul semnat de vicepremierul Liviu Dragnea l-am primit la sediul autorităţii locale şi l-am semnat şi eu. O să demarăm foarte rapid procedurile de achiziţie publică”, a declarat ieri edilul. Cu acest proiect, în valoare de 27.050.534 de lei, vor fi asfaltate 20% din străzile oraşului. Lucrările ar putea începe în vară. „În cazul licitaţiei privind executarea lucrărilor, luăm în calcul o marjă privind eventuale contestaţii, inclusiv cele în instanţă. Mulţi nu sunt mulţumiţi de medierea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi se duc în instanţă. Aceasta înseamnă că maximum până în vară vom fi în măsură să demarăm lucrările şi, deşi conform contractului implementarea proiectului durează 18 luni, noi sperăm ca la sfârşitul acestui an să finalizăm investiţia de un real folos acestei comunităţi”, a menţionat primarul Tudor Nădrag. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni. Este vorba de o lucrare complexă, care cuprinde reabilitarea şi modernizarea a zece kilometri de străzi cu strat dublu de asfalt, borduri, trotuare şi aliniamente stradale cu spaţii verzi.
 
Un an de aşteptare
 
Autorităţile locale din Hârşova au aşteptat un an semnarea contractului de finanţare. „De la minister am fost anunţaţi că proiectul a fost introdus la finanţare în urmă cu un an. Este birocraţie, dar îşi are şi ea rolul ei. Tot ce ne-au solicitat, le-am pus la dispoziţie - documente, intabulări. Le-am răspuns la toate clarificările, astfel încât să nu existe probleme în privinţa absorbţiei fondurilor europene”, a explicat ieri edilul.
Potrivit şefului autorităţii locale, bugetul oraşului în 2014, împreună cu cel al spitalului şi cu cel al şcolilor, este de aproape 16.000.000 de lei, în timp ce proiectul cu fonduri europene atras de autoritatea locală se ridică la peste 27.000.000 de lei. „Contribuţia noastră este de 100.000 de lei, dar de regulă ne ajută Consiliul Judeţean pentru cofinanţări, şi la fel sperăm să se întâmple şi de data aceasta”, a mărturisit primarul Tudor Nădrag.
 
Urmează noi proiecte
 
Şeful autorităţii locale nu se opreşte aici. „Sunt hotărât să mai depun proiecte, în special în zona cartierului nou, şi suntem pregătiţi să mai depunem proiecte de asemenea tip, de infrastructură, profitând de fondurile mari care se anunţă că se vor da pentru incluziunea socială a romilor, astfel că ne propunem în cartierele locuite de romi să asfaltăm câteva străzi pe fonduri europene destinate lor”, a mai afirmat edilul Tudor Nădrag.
 
„De 40 de ani nu s-a făcut aproape nimic, cu excepţia a 14 străzi”
 
Cei zece kilometri de drum care vor intra din vară în reabilitare sunt deterioraţi. „Noi, între timp, le-am mai reparat, dar străzile sunt deteriorate, pentru că de 40 de ani nu s-a făcut aproape nimic, cu excepţia a 14 străzi, pe care le-am făcut de când sunt eu primar, şi când spun asta am în minte faptul că vechea administraţie a şi contractat 35 de miliarde de lei vechi de la două bănci în 2007 şi cu termen de graţie primul an, adică prima rată s-a plătit în 2008, rată pe care am plătit-o eu, şi de atunci am plătit 30 de miliarde de lei vechi, plătind la început chiar şi rate de câte 700 de milioane de lei vechi pe lună. I-am făcut fostului primar invitaţia să-mi arate măcar o stradă asfaltată de el”, a conchis primarul Tudor Nădrag.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii