Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Hârșova, județul Constanța La mulți ani scriitorului de science-fiction, George Ceaușu

ro

21 Apr, 2024 17:00 535 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • George Ceaușu este de cinci ori câștigător al premiului I pentru povestiri și nuvele
 
Mâine, pe 22 aprilie 2024, George Ceaușu schimbă prefixul. Scriitorul născut la Hârșova, județul Constanța, va împlini 70 de ani.
 
George Ceaușu este absolvent al Facultății de Matematică (secția Informatică) a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Pe deasupra, el a urmat și Facultatea de Filosofie din același oraș. Mai târziu, a fost conferențiar doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Sociale Politice a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
 
Pregătirea în domeniul informaticii a fost transpusă în meseria de cercetător științific asociat al Institutului Național de Inventică.
 
Aducând în discuție activitatea lui editorială, George Ceaușu a publicat proză scurtă în antologii și periodice ca: „Dialog”, „Opinia studențească”, „Viața Politehnicii”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Timpul”, „Evenimentul”, „Independentul”, „Știință și Tehnică”, „Gazeta de Transilvania”, „Georgia Journal” (SUA).
 
De asemenea, a scris pentru Almanahul „Anticipația” și pentru suplimentele săptămânale de SF al căror realizator și redactor a fost. Amintim aici de „QI” al revistei „Bursa de Est” și „Jurnalul SF” cu suplimentul „Supernova”.
 
A mai fost redactor la: „Dialog” (1975- 1980); „Fantastic Magazin” (1982); „Holograma” (1983); „Spații enigmatice” (1990); „Super – Detectiv” (1990); „Argonaut” (1983 – 1988).
 
Cu referire la distincții, George Ceaușu a obținut premiul pentru eseu (1987, 1988); premiul I pentru povestiri și nuvele (1981, 1984, 1986, 1989 1996).
 
În carieră a mai fost realizator de emisiuni TV la Iași și alte posturi naționale și zonale, la Radio România Tineret, Radio Iași, Radio Craiova, Radio Focșani, Radio Brăila, Radio Botoșani.
 
Ca afilieri, el a fost membru în Societatea Română de Sisteme Fuzzy, Uniunea Balcanică de Sisteme Fuzzy și al World SF Writers Assocaitions.
 
George Ceaușu este autorul volumelor: „Întestelata avenutură” (Iași, Editura „Junimea”, 1987); „Logica mirabilis” (Editura „Alfa”, 2004); „Spațiul literar românesc și postmodernismul fără postmodernitate” (Iași, Editura „Princeps Edit”, 2005).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii