Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:31 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Au picat examenul anchetatorilor

ro

20 Sep, 2013 11:03 1848 Marime text
Au căzut capete în urma audierilor – maraton în dosarul de mită de la Universitatea Maritimă Constanța! Până la această oră au fost emise 13 mandate de arestare preventivă, dintre care unul pe numele lectorului universitar Emilian Costache, membru al catedrei de matematică. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la studenți sume plecând de la 100 de euro, pentru a le aranja examenele. Întreaga „afacere” era intermediată de un cunoscut de-al profesorului. 11 studenți ai Universității au picat în plasă, iar anii de facultate în care au trecut astfel examenele i-ar putea costa tot atâția ani în spatele gratiilor. Toți cei acuzați în acest dosar și-au petrecut noaptea în arestul IPJ Constanța, urmând ca astăzi să afle dacă rămân sau nu în arest.
Rând pe rând, studenții au umplut dubele de poliție. 11 dintre cei audiați au primit ordonanțe de reținere după mai bine de 12 ore în care au fost anchetați în spatele ușilor închise ale Parchetului Curții de Apel Constanța.

Mărturisirile studenților despre lucrurile care se întâmplă în una dintre cele mai prestigioase universități constănțene le confirmă anchetatorilor toate bănuielile.

“Pentru moment s-a luatdecizia de reínerepentru 24 de ore […]suntacuzaíi de trafic de influență, dare de mită pentru a trece examenele”, a declaratMarius Vutcovici,unuldintreavocațiistudenților.

Vorbim despre șase luni de filaj, zeci de examene plătite, sume de mii de euro dar și infracțiuni pentru care riscă ani grei în spatele gratiilor.

“Acuzații sunt suspectați de curupție vis-a-vis de traficul de influență făcut de unii inclupați pentru a trece un examen sau mai multe la Universitate.Au destule probe în acuzare [...] unii chiar au și recunoscut”, a declarat Adrian Avram, un alt avocat al studenților.

Studenţii, profesorul universitar și „asistentul” vor fi prezentați în fața magistraților constănțeni, care vor decide dacă vor primi mandate de arest pentru 29 de zile sau vor fi cercetați în libertate.

R Andreea BARBU
I Bogdan GRIGORESCU
























11 elevi acuzați de dare de mită, lectorul universitar Emilian Costache

și 13 reţinuţi după percheziţii la Universitatea Maritimă Constanţa. Un profesor, 11 studenţi şi o persoană din afara universităţii îşi vor petrece noaptea dupa gratii, iar mâine ar putea fi arestaţi preventiv. Capetele de acuzare sunt legate de fapte de coruptie la examenele din ultimele doua sesiuni. Studentii plateau cite 100 euro pe examen si pentru asta nici nu trebuiau sa scrie ceva pe foi. Anii de facultate fara probleme i-ar putea costa tot atitia ani dupa gratii.



TEXT MONTAJ
  |  [01:31]
T:\TERITORIU\SEPTEMBRIE TERITORIU\19 septembrie teritoriu\perchezitii UMC perchezitii UMC 2.mpg

AMBIANŢĂ dsicutie mascat care sta in usa oameni: 00.49 “Intră numai cadrele. –Şi din cauza coniliului sau ceva? –Nu ştiu . 00.54

Percheziţiile au în vedere atât studenţi, cât şi profesori. Anchetatorii au primit o plângere împotriva unor profesori acuzaţi că ar fi luat mită. Nimeni nu a fost prins în flagrant, însă ofiţerii DGA şi procurorii Parchetului de pe lângă curtea de Apel Constanţa au demarat cercetările. Până acum au avut loc 5 percheziţii - una la universitate şi patru la domiciliile unor studenţi şi profesori. În ultimele ore nimeni nu a fost lăsat să intre pe uşa instituţiei de învăţământ.

perchezitii UMC 1.mpg
VOX: Ai încercat să deschizi uşa ? –Nu pot să intru, nu m-au lăsat. –De ce, au şi motivat? –Nu, nu au motivate, au spus că nu mă lasă să intru, că sunt procuri înăuntru şi nu putem intra. 02.23

Vox: 04.14 Aţi fost ac să depuneţi un dosar? –Nu, e ddepus dosarul. –Pentru slujbă de professor sau ce? –Staţi liniştirt că nu mai întreb nimic. V-a frapat că v-a deschis un mascat? –Da . 04.26

T:\TERITORIU\SEPTEMBRIE TERITORIU\19 septembrie teritoriu/ prorector Panait.mpg
SINCRON CORNEL PANAIT, prorector UMC: 00,20...00,28 "Suspiciunea care planează este că anumţi profesori de la Universitate au acordat note anumitor studenţi, fără ca notele să fie reale, adică ei au luat note mai mari, deşi nu le meritau. "

Joi seara, 11 studenti au fost pusi sub acuzare pentru cumparare de influenta, un profesor de la catedra de matematica este acuzat de luare de mita in forma continuata, iar o persoana din afara universitatii este cercetata pentru trafic de influenta. Toti cei 13 au fost retinuti pe baza de ordonanta pentru 24 ore si urmeaza sa fie prezentati magistratilor de la Tribunalul Constanta cu propunere de arestare preventiva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii