Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În anul omagial 2017, tomitanii vor să se... răzbune Dorin Popescu solicită sprijinul creativ al comunităţii culturale din Constanţa pentru realizarea unui volum dedicat lui Ovidius (documente)

ro

18 Feb, 2017 00:00 3360 Marime text
În anul în care se împlinesc 2.000 de ani de la trecerea în lumea umbrelor a lui Publius Ovidius Naso, poetul relegat la Tomis, în lipsa unor programe locale, de anvergură naţională asumate concret, punctual, şi nu doar declarativ, de către cei în măsură să le realizeze - autorităţile locale şi judeţene -, eseistul şi publicistul Dorin Popescu, ataşat ireversibil de urbea exilului poetului iubirilor gingaşe, ia atitudine.
 
Concret, Dorin Popescu îşi asumă coordonarea unui volum omagial colectiv cu titlul/tema „Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, pe care intenţionează să-l publice în acest an, la o prestigioasă editură. 

Apel lansat prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa 

Pentru a-şi îndeplini lăudabila misiune asumată, Dorin Popescu, convins că „sprijinul presei locale este esenţial în promovarea proiectului editorial, astfel încât acesta să fie accesibil întregii comunităţi culturale locale, ai cărei reprezentanţi pot participa cu texte la volumul colectiv menţionat“, lansează, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, un apel către oamenii de cultură din urbea tomitană, dar şi din restul ţării (specialişti în opera lui Ovidiu, scriitori, istorici, arheologi, critici literari, oameni de cultură etc.), pentru a-şi aduce contribuţia la realizarea acestei lucrări.
 
Se doreşte ca tomul, „văzut deopotrivă ca un semn de omagiu al comunităţii culturale tomitane / naţionale faţă de Poetul Ovidiu şi ca o contribuţie analitică la opera acestuia scrisă la Pontus Euxin (volum de exegeză)“, să cuprindă texte reprezentative inedite despre Ovidiu, „în diferite formate şi stilistici (texte literare, studii culturale, studii critice, analize de text, eseuri etc.), semnate de specialişti/exegeţi ai operei Poetului şi de oameni de cultură omologaţi/validaţi în comunitatea culturală tomitană şi/sau în plan naţional“, după cum precizează iniţiatorul şi coordonatorul lăudabilului proiect, Dorin Popescu.

Costurile publicării, suportate de coordonator 

În „Apel la contribuţii «Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis»“, Dorin Popescu precizează şi condiţiile: textele, redactate/procesate în Word, font Times New Roman (12 pt., spaţierea dintre rânduri - 1, numărul de cuvinte recomandat - 5.000 - 7.000). Textele vor fi trimise pe adresa de e-mail ovidiutomis2000@yahoo.com, până la 30 aprilie 2017, şi vor fi selectate de Dorin Popescu, în calitate de coordonator al volumului. De asemenea, autorii vor transmite, până la aceeaşi dată, 30 aprilie a.c,, o scurtă biografie, de 15-20 de rânduri, însoţită de o fotografie (biografiile autorilor vor fi publicate la finalul cărţii).
 
Costurile publicării volumului vor fi asigurate integral de către coordonatorul acestuia. Volumul va fi prefaţat de o personalitate a culturii româneşti.

Argument pentru „un minim şi modest omagiu“ adus lui Ovidius  

În argumentul acestui proiect, Dorin Popescu precizează: „În anul 17 d.Hr, potrivit celei mai credibile versiuni (teză acreditată de Cronica lui Heronim, susţinută de majoritatea exegeţilor), Publius Ovidius Naso, poetul latin relegat la Tomis, s-ar fi stins din viaţă. Povestea anilor săi de exil la Pontus Euxin, întreţinută de mituri şi naraţii, fabule şi texte alegorice privind episoadele simptomatice ale vieţii şi morţii sale la Tomis (relaţia sa cu sciţii barbari, poemele pierdute în limba indigenă, mormântul încă neidentificat etc.), nu conteneşte să genereze legende, să adâncească mistere, să producă semne.
 
Dincolo de disputele fratricide privind anul morţii lui Ovidiu (care nu se vor clarifica rapid), este cert că avem nevoie de un proiect editorial (şi nu numai) semnificativ, de anvergură naţională, care să marcheze împlinirea a 2.000 de ani de la moartea singurului mare poet al Tomisului. Absenţa unui proiect generos de acest gen ar oferi Poetului o tristă şi târzie confirmare a stânjenitoarei sale premoniţii de odinioară - «Voi muri neplâns de nimeni pe acest pământ barbar...». Din această perspectivă, barbarii au obligaţia morală de a se răzbuna pe această premoniţie. De a se răzbuna pe Ovidiu. De a răzbuna anii săi trişti de la Tomis. De exemplu, cu un volum omagial colectiv, cu titlul/tema «Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis», care ar urma a fi publicat în acest an, 2017, anul comemorării a două milenii de la moartea Poetului“.
 
Dorin Popescu este convins că acest volum este „un minim şi modest omagiu pe care comunitatea culturală de la Tomis (şi, prin extensie, comunitatea culturală românească) îl aduce Poetului Ovidiu, în absenţa unui Program cultural comemorativ ce ar fi trebuit să însoţească, în România, împlinirea a două milenii de la moartea sa“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta integral „Apelul la contribuţii «Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis»“, trimis pe adresa redacţiei ZIUA de Constanţa, alături de schiţa proiectului, o scurtă biografie a lui Dorin Popescu, precum şi o listă cu referinţă critice minimale despre opera coordonatorului acestui proiect cultural. 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi: 

Un dar pentru constănţeni - o carte care s-a născut din iubire pentru cetatea Tomisului (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • INOMAR 19 Feb, 2017 15:23 Salutam initiativa! Membrii sectiunii culturale a asociatiei INOMAR Cluster va sustin. Putem ajuta dpdv al administrarii proiectului cat si prin furnizarea de continut. Vom lua legatura cu dr Dorin Popescu in zilele urmatoare.