Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă rotundă despre Marea Neagră. Puncte fierbinți, vulnerabilități, soluții. Cine sunt organizatorii (DOCUMENT)

ro

07 Dec, 2021 13:44 1631 Marime text
  • Masa rotundă internațională cu tema „Hannibal intra muros. Soluții și strategii de consolidare a rezilienței la Marea Neagră“ se va desfășura pe data de 9 decembrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în regim online, pe platforma Zoom.
  • Președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, fondată în 2017, este Dorin Popescu, desemnat consilier al primarului Vergil Chițac.
  • În Secțiunea Document puteți consulta CV-ul dr. Dorin Popescu.

O masă rotundă cu participare internațională va avea loc joi, 9 decembrie 2021, având ca temă căutarea de soluții și strategii pentru consolidarea rezilienței la Marea Neagră!
 
Anunțul a fost făcut de organizatorii evenimentului, respectiv Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța, în parteneriat cu Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, Cluj-Napoca, filialele București și Constanța ale ICDE și Institutul pentru Politică Mondială Kiev, Ucraina.
 
Potrivit comunicatului remis ZIUA de Constanța de către dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, Masa rotundă internațională cu tema „Hannibal intra muros. Soluții și strategii de consolidare a rezilienței la Marea Neagră“ se va desfășura pe data de 9 decembrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în regim online, pe platforma Zoom.
 
 „Obiectivul principal al dezbaterii îl reprezintă identificarea amenințărilor actuale de tip hibrid la adresa securității actorilor statali și non-statali din regiunea extinsă a Mării Negre și securității regionale în ansamblul său, a narativelor externe care însoțesc aceste amenințări pentru țările din regiune, precum și a soluțiilor și strategiilor de consolidare a rezilienței împotriva acestor amenințări“, se arată în comunicatul transmis de organizatori.
 
Potrivit Registrului Asociațiilor și fundațiilor din România, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House este o organizație non-guvernamentală de tip cultural, înființată în 2017.
 
Președintele Asociației este dr. Dorin Popescu, consilier al primarului Constanței, Vergil Chițac, lector universitar asociat la Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța și la Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice (unde predă cursuri din ariile curriculare Comunicare și Relații Internaționale.
 
Dorin Popescu este analist politic, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova, Cernăuți și Sarajevo, inclusiv în funcții de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al șefului Misiunii), jurnalist/publicist. Deține gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012.
 
A publicat peste 140 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice etc. în diferite reviste de profil (geopolitice, culturale și științifice) din România şi din străinătate. Este membru în Comitetul Științific al publicației Patrimonium. Revistă Română de Studii Istorice și Interculturale. Este căsătorit și are trei copii.
 
În Secțiunea Document puteți consulta CV-ul dr. Dorin Popescu.
 
La rândul său, Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a fost înființată în 2019 și îl are ca președinte pe Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
 
 
În continuare, redăm comunicatul transmis de Asociața Casa Mării Negre / Black Sea House, cu programul complet al activităților din cadrul Mesei rotunde:
 
 
Masa rotundă internațională “Hannibal intra muros. Soluții și strategii de consolidare a rezilienței la Marea Neagră”
 
Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța, în parteneriat cu Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, Cluj-Napoca, filialele București și Constanța ale ICDE și Institutul pentru Politică Mondială, Kiev, Ucraina, organizează, la 9 decembrie 2021, în intervalul orar 10.00 - 14.00, în regim online (platforma Zoom), Masa rotundă internațională “Hannibal intra muros. Soluții și strategii de consolidare a rezilienței la Marea Neagră”.
Evenimentul va fi transmis online, pe pagina de Facebook a organizatorului principal.
Participă la masa rotundă reputați analiști și experți în geopolitică din Belarus, Georgia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina, care vor discuta, cu această ocazie, cele mai “fierbinți” teme geopolitice ale regiunii extinse a Mării Negre și ale vecinătății estice a Uniunii Europene, inclusiv situația de la frontiera ruso-ucraineană, perspectiva unor noi atacuri hibride în regiune, evoluțiile privind amenințările nonconvenționale de la frontiera dintre Polonia și Belarus etc.
Obiectivul principal al dezbaterii îl reprezintă identificarea amenințărilor actuale de tip hibrid la adresa securității actorilor statali și non-statali din regiunea extinsă a Mării Negre și securității regionale în ansamblul său, a narativelor externe care însoțesc aceste amenințări pentru țările din regiune, precum și a soluțiilor și strategiilor de consolidare a rezilienței împotriva acestor amenințări.
Conceptul evenimentului
Hannibal ante portas! este expresia predilectă a iminenței unui atac extern în abordările geopolitice clasice. În lumea contemporană, principalele amenințări la adresa securității actorilor statali și non-statali, de tip hibrid, au ajuns însă deja în Cetate și mizează pe exploatarea vulnerabilităților interne ale țintei. Hannibal a ajuns deja în interiorul zidurilor, intra muros, unde acționează în modalități insidioase și cu fizionomii greu recognoscibile.
Consolidarea rezilienței actorilor statali și non-statali în fața amenințărilor care mizează prioritar pe exploatarea vulnerabilităților proprii a devenit o componentă esențială și urgentă a mediului de securitate.
Realizarea unui inventar actualizat al vulnerabilităților interne, al amenințărilor externe care exploatează aceste vulnerabilități, al narativelor care exprimă și susțin amenințările respective și deopotrivă al soluțiilor de combatere a acestor amenințări/narative și de consolidare a rezilienței, la nivelul actorilor statali și non-statali din regiunea extinsă a Mării Negre, spațiu geopolitic din ce în ce mai impredictibil și furios/tulburat, poate reprezenta o temă de dezbatere utilă, incitantă și actuală.
Temele prioritare ale dezbaterii:
  • Care sunt vulnerabilitățile interne ale actorilor statali și non-statali din regiunea extinsă a Mării Negre?
  • Care sunt riscurile și amenințările externe care mizează pe vulnerabilitățile acestora?
  • Care sunt narativele care exprimă și susțin aceste amenințări?
  • Care sunt soluțiile și scenariile de combatere a acestor amenințări/narative și de consolidare a rezilienței, la nivelul actorilor statali și non-statali din regiunea extinsă a Mării Negre?
  • Ce lebede negre geopolitice pot fi anticipate a tulbura din nou liniștea relativă a regiunii?
  
PROGRAMUL MESEI ROTUNDE
Joi, 9 decembrie 2021, 10.00 a.m. - 2.00 p.m. (online / Zoom)
10.00 - 10.10: Deschiderea evenimentului
10.10-12.00: Secțiunea I, Vulnerabilități, narative, riscuri și amenințări în regiunea extinsă a Mării Negre  - fotografia analitică actuală  (Limba engleză)
Moderator: Valentin Naumescu, președinte al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, profesor de relații internaționale, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, România
  1. Radu Carp, președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE – filiala București, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, România, Va invada Rusia Ucraina? Implicații pentru mediul de securitate la Marea Neagră
  2. Volodymyr Dubovyk, conferențiar universitar, Departamentul pentru Relații Internaționale, Școala pentru relații internaționale, științe politice și sociologie, Universitatea Națională Odesa, Ucraina, Ucraina în vârful de lance al enigmei de securitate a Mării Negre
  3. Răzvan Victor Pantelimon, lector universitar, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România, Regimurile iliberale și utilizarea fake-news-urilor
  4. Tengiz Pkhaladze, conferențiar universitar, șeful Programului de licență în Științe Politice la Institutul Georgian pentru Afaceri Publice / GIPA, expert la Centrul pentru economie politică internațională / ECIPE, Tbilisi, Georgia, Rolul Georgiei în asigurarea securității la Marea Neagră
  5. Marian Zidaru, conferențiar universitar, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România, Doctrina Rusiei de de-escaladare prin escaladare și rolul armamentelor nucleare non-strategice  
  6. Muzaffer Şenel, expert în geopolitică, politolog, lector universitar dr., Departamentul de Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea Medipol, Ankara, Turcia, Turcia pe noua Tablă de Șah de la Marea Neagră: Quo Vadis?  
  7. Ludmila Nofit, director executiv la Asociația pentru Politică Externă, Republica Moldova, Vulnerabilități și oportunități în combaterea amenințărilor hibride în Republica Moldova  
  8. Marius-George Cojocaru, lector universitar dr., Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România,  Linia roșie la Marea Neagră
  9. Expert al Institutului Diplomatic Român, titlu rezervat.
Dezbateri/discuții
12.00-13.50: Secțiunea II, Soluții și strategii de construire a rezilienței (Limba rusă)
Moderator: Evghen Magda, director, Institutul de Politică Mondială, Kiev, Ucraina
  1. Marin Gherman, doctor în politologie, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, redactor-șef al Centrului Media BucPress, analist politic, Cernăuți, Ucraina, Narațiunile războiului hibrid în regiunea Mării Negre
  2. Natalia Stercul, director de programe, Asociația pentru Politică Externă, Republica Moldova, Politica revizionistă a Rusiei în regiunea Mării Negre: narațiuni dominante în discursul politic și mediatic rusesc 
  3. Gela Vasadze, director pentru Programe Regionale, Centrul Georgian pentru Analize Strategice, Tbilisi, Georgia,  Rolul de “mediator” al Rusiei în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia la un an de la  încetarea ostilităților active din Karabah
  4. Evghen Magda, conferențiar, director al Institutului de Politică Mondială, Kiev, Ucraina,  Instrumente hibride rusești între Marea Neagră și Marea Baltică  
  5. Zmicier Mickiewicz, analist, Centrul de analize Belarus Security Blog, Minsk, Belarus (în momentul de față în Polonia), Agresiunea hibridă a lui Lukașenko – amenințare pentru stabilitatea Europei Centrale și de Est
  6. Serhii Hakman, doctor în istorie, conferențiar universitar, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a calificării, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, politolog, Cernăuți, Ucraina, Minimizarea stereotipurilor etno-naționale și istorice ca mod de raportare la conflictele potențiale în regiunile de frontieră a Europei de Sud-Est
  7. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România, Marea Neagră. Soldații și surprizele din corsetul Matrioșcăi
Dezbateri/discuții
13.50-14.00: Concluzii
 
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook.com / Forțele Navale Române
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii