Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un dar pentru constănțeni - o carte care s-a născut din iubire pentru cetatea Tomisului (galerie foto)

ro

23 Dec, 2016 14:32 2255 Marime text
Evenimentul editorial s-a încheiat cu un aspru rechizitoriu al lui Dorin Popescu care a vizat inerția vieții culturale tomitane.
Într-o seară dedicată pregătirilor - mai mult materiale decât spirituale - pentru apropiatul praznic al Nașterii Domnului, tomitanii care au avut „curajul” de a participa la evenimentul editorial anunțat joi, la Muzeul de Artă, au avut numai de câștigat. Pe lângă volumul cu autograf din partea autorului „Figurilor textului anteic”, Dorin Popescu, constănțenii au (re)descoperit un scriitor viguros care nu se ferește să atingă în discursul său un punct nevralgic al urbei: viața culturală tomitană.

Despre Dorin Popescu, Bogdan Papacostea a spus, în deschiderea evenimentului editorial, că este spectaculos, că are un mod special de a-și construi frazele, conturându-i , totodată, un profil de Don Quijote. „Cu mâna pe inimă vă spun că această carte vine și contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural-spiritual dobrogean și nu numai, îndrăznesc să spun, chiar național”, a spus, în încheierea prezentării sale, cunoscutul profesor prof. Ion Moiceanu, unchi al autorului.

 „Această carte s-a născut din iubire. Pur și simplu, obișnuiesc să scriu despre lucrurile și ideile în care cred. S-a născut această carte din iubire pentru toate locurile în care am trecut, din iubire pentru Tomis, din iubire pentru cetățenii Tomisului, din iubire și respect pentru cititorii care nu cred în cultură, pentru cei care cred în cultură, pentru cei care nu cred în iubire, pentru cei care cred în iubire, din respect pentru mine, din obligația de a vedea și cinsti lucruri și idei pe care poate alții nu le văd”, a spus, pentru cotidianul „Ziua de Constanța”, Dorin Popescu.

„Pentru mine, Anteu este una dintre metaforele simplității și puținătății vieții noastre”

Referitor la titlul volumului, „Figuri ale textului anteic”, autorul a precizat: „Anteu este un erou mitic a cărui mamă era zeița Pământului. Și în trântele cu uriașii, cu dușmanii, acesta își lua forța din contactul cu pământul, adică din contactul cu glia, din contactul cu țara, din contactul cu concretul. Forța lui Anteu este dată de pământ, de legăturile sale, cu rădăcinile. Eu nu exist. Eu sunt o creștere a rădăcinilor mele. Pentru mine, Anteu este una dintre metaforele simplității și puținătății vieții noastre, care poate spori dacă rămâne o amprentă culturală în urma noastră”.

În acest volum, Dorin Popescu își evocă „iubirile” care au nume precum: Mihai Eminescu, Constantin Noica, Marin Mincu, Tomis...
Evenimentul editorial s-a încheiat cu un aspru rechizitoriu al lui Dorin Popescu care a vizat inerția vieții culturale tomitane. „Ce se întâmplă cu dvs. doamnelor și domnilor la Tomis?! De ce nu are orașul viață culturală?”, a declamat Dorin Popescu, comparând viața culturală tomitană, „aproape de zero”, cu efervescența spirituală a Iașului, a Timișoarei sau a altor orașe. Acesta i-a îndemnat pe constănțeni să se implice în anul 2017, când se împlinesc 2000 de ani de la moartea lui Publius Ovidius Naso, în organizarea unui amplu eveniment cu greutate spirituală, nu doar de anvergură locală.

Cartea „Figuri ale textului anteic” a apărut la editura bucureșteană „Ideea europeană”, în Colecția „Istorie, teorie și critică literară”. În cele aproape 270 de pagini sunt adunate 50 de articole scrise de Dorin Popescu, de-a lungul anilor, din 1994 până în prezent, în reviste culturale sau publicații din România, dar și din străinătate. „M-am decis să le dau acestor articole o nouă formă de viață prin apariția lor între copertele unei cărți”, a conchis Dorin Popescu.

În 2013, autorul lucrării „Figuri ale textului anteic” a debutat în volum cu lucrarea „Noica. Bătălia continuă”, rezultat al tezei de doctorat „Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica” (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava). A fost membru al Cenaclului de Marţi din Constanţa. Absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi al Facultății de Litere şi Teologie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (profilul Litere, specializarea Limba Română - Limba Latină), Dorin Popescu a lucrat ca jurnalist în presa locală (Constanța) şi naţională. Principalele sale preocupări sunt legate de eseistică, politică externă, studii politice, studii culturale, istoria culturii şi critică literară.
Sursă foto: Ziua de Constanța
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii