Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiune de evaluare a efectivelor de pelicani

ro

09 May, 2017 11:09 2488 Marime text
În perioada 6 - 7 mai 2017, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat o serie de acțiuni de evaluare a efectivelor de pelicani creți și pelicani comuni de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD).
 
Această acțiune s-a desfășurat în colaborare cu Societatea Ornitologică Română și reprezintă al doilea Recensământ Internațional în Sud – Estul Europei al speciilor de pelicani, coordonat de către Society for the Protection of Prespa (Grecia).
 
Numărătoarea efectivă s-a realizat cu specialiștii instituției noastre acoperind un număr mare de lacuri și zone umede din RBDD și zona costieră a Mării Negre, pentru a obține date cât mai exacte asupra prezenței exemplarelor din cele două specii de pelicani. Observaţiile au fost efectuate în: complexul Matiţa-Merhei, Lacul Fortuna, Lacul Isac, Lacul Gorgova, golful Musura, meleaua Sf. Gheorghe, Lacul Dranov-golful Holbina, Lacul Sinoie. De asemenea, reprezentanții ARBDD împreună cu alți specialişti au efectuat survolarea zonelor greu accesibile sau inaccesibile în care se află colonii de pelicani, precum Roşca-Buhaiova şi Lac Lejai. Aceste zboruri s-au făcut utilizând un avion uşor (achiziţionat în cadrul proiectului LIFE „Salvaţi pelicanul creţ” implementat în perioada 2005-2009) pentru a obține o imagine cât mai fidelă asupra populațiilor de pelicani din aceste zone.
 
Scopul acestui recensământ coordonat la nivel internațional este de a obține, sincronizat, date numerice cu privire la populațiile de pelicani creţi (Pelecanus crispus) și pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus), atât la adulți și estimarea perechilor cuibăritoare, cât și a numărului de păsări imature, necuibăritoare. Obținerea acestor date este foarte importantă pentru a afla proporția dintre adulți și exemplarele necuibăritoare în cazul ambelor specii. Țările participante în acest an sunt: Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii