Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfârșitul unei ere! Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

ro

04 Nov, 2022 00:00 6955 Marime text
  • Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii pe data de 1 noiembrie 2022, CSM anunțând că solicitarea a fost transmisă Președintelui României, pentru a semna decretul de eliberare din funcție, ca urmare a pensionării.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta HCSM 1385/01.11.2022 și HCSM 1388/01.11.2022.
 
Magistratul Adina Florea, fost procuror general al Constanței, câștigătoare a concursului pentru conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (Secția Specială a magistraților), dar neinstalată în funcție, ca urmare a refuzului CSM de a valida rezultatele, iese la pensie, începând cu luna decembrie 2021.
 
Numită de fostul primar Radu Mazăre, deranjat de redeschiderea de către Adina Florea a unui dosar penal ce îl viza, drept „vajnica procuroare“, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a primit aprobare din partea Secției pentru Procurori a CSM privind eliberarea din funcție, prin pensionare.
 
Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii pe data de 1 noiembrie 2022, CSM anunțând că solicitarea a fost transmisă Președintelui României, pentru a semna decretul de eliberare din funcție, ca urmare a pensionării.
 
Din hotărârea Secției pentru procurori
 
În HCSM 1385/01.11.2022 a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, se arată că cererea a fost formulată de magistratul Adina Florea, procuror cu grad corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară – Direcția de inspecție pentru procurori.
 
De asemenea, în documentul citat se precizează că „potrivit datelor existente în evidența Direcției resurse umane și organizare, rezultă ca doamna Florea Adina are o vechime în funcția de procuror de peste 25 de ani“.
 
Au mai arătat membrii Secției pentru procurori „conform celor precizate de Direcția resurse umane și organizare, precum și potrivit adreselor Inspecției Judiciare și Biroului grefa secțiilor rezultă că, în prezent, față de doamna procuror Florea Adina nu este incident niciunul dintre cazurile prevăzute de Legea nr. 303/2004 și de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care să determine suspendarea soluționării cererii de eliberare din funcție prin pensionare în condițiile art. 82 din Legea nr. 303/2004“.
 
Nu în ultimul rând, au mai arătat membrii CSM că „având în vedere că doamna procuror Florea Adina îndeplinește condițiile prevăzute de art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, Secția pentru procurori urmează să propună Președintelui României eliberarea din funcție, prin pensionare“.
 
În aceste condiții, Secția pentru procurori a propus Președintelui României eliberarea din funcție, prin pensionare, începând cu data de 21.12.2022, a magistratului Adina Florea, procuror cu grad corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară – Direcția de inspecție pentru procurori.
 
HCSM 1385/01.11.2022 a fost înaintată Președintelui României, pentru emiterea decretului de eliberare din funcție prin pensionare.
 
„Vajnica procuroare, luptătoare pentru dreptate“
 
Magistratul Adina Florea a fost procuror general delegat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fiind astfel șeful procurorilor din Constanța, dar și din Tulcea.
 
De asemenea, aceasta a fost și șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, precum și adjunct al Secției Speciale a magistraților (SIIJ), inclusiv câștigând concursul pentru conducerea secției, fără, însă ca CSM să valideze rezultatele.
 
Așa cum arătam anterior, în anul 2010, procurorul Adina Florea a stârnit nemulțumirea primarului în funcție de atunci al Constanței, Radu Mazăre, după ce procurorul general a decis redeschiderea dosarului Uniformei cu însemne naziste, după soluționarea inițială a dosarului cu o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale.
 
Mai exact, Mazăre era cercetat după ce, în timpul unei parade de modă în Mamaia, acesta a defilat în uniformă de general Wehrmacht.
 
Deranjat de redeschiderea dosarului, Radu Mazăre afirma „neînceperea urmăririi penale s-a dat în luna ianuarie. La mijlocul lui ianuarie s-a schimbat procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a fost numită cu delegare doamna Adina Florea, pentru şase luni (...) Doamna Adina Florea a fost numită pentru că şi-a asumat promisiunea, aşa cum au mai făcut şi alţii înainte, că o să-l facă pe Mazăre. Mai exact, că o să-l bage în puşcărie“.
 
În acelaşi context, Mazăre a afirmat că procurorul general a redeschis dosarul şi verdictul de neîncepere a urmăririi penale a fost infirmat: „s-a redeschis dosarul şi vajnica procuroare, luptătoare pentru dreptate, a dat şi câteva obiective care trebuie urmărite“.
 
Primarul a povestit că a fost la poliţie şi a dat o declaraţie referitoare la prezentarea de modă în cadrul căreia a purtat respectiva uniformă. „Dar ce este cel mai interesant“, şi-a continuat Mazăre atacul, „este că doamna procuror-şef a cerut o comisie rogatorie între statul român şi statul Israel, ca să întrebe statul Israel dacă nu care cumva s-a simţit lezat de prezentarea de modă pe care am făcut-o eu“.
 
Arc peste timp, dosarul Uniforma a fost închis, după mai multe luni de cercetare, fără să ajungă în instanță.
 
Pentru a reveni la hotărârile Secției pentru procurori a CSM, amintim că în cadrul aceleiași ședințe a fost admisă și cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, a magistratului constănțean Silviu Vasile Ciocoiu, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară – Direcția de inspecție pentru procurori.
 
Magistratul Silviu Ciocoiu va ieși la pensie tot pe 21 decembrie 2022, Secția pentru procurori arătând că acesta are, de asemenea, o vechime în funcția de procuror de peste 25 de ani.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Adina Florea pleacă de la Secția Specială!
Fost procuror general al Constanței, admis la concursul pentru Inspecția Judiciară, cu cel mai mare punctaj

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii