Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul magistrat și inspector judiciar Silviu Ciocoiu, în proces cu Inspecția Judiciară! Termen azi la Tribunalul Constanța

ro

29 Jun, 2023 00:00 1294 Marime text
  • Dosarul este trimis la Constanța de la Tribunalul Mureș și este desprins dintr-o cauză deschisă de mai mulți inspectori judiciari.
  • Atât magistratul Silviu Ciocoiu, cât și magistratul Adina Florea au ieșit la pensie în decembrie 2022.
Tribunalul Constanța va deschide azi, 29 iunie 2023, dosarul în care fostul magistrat și inspector judiciar Silviu Ciocoiu, din Constanța, a chemat în judecată Inspecția Judiciară.
 
Amintim, dosarul este trimis la Constanța de la Tribunalul Mureș și este desprins dintr-o cauză deschisă de mai mulți inspectori judiciari.
 
Tribunalul Mureș a admis în cauză excepția necompetenței teritoriale a instanței și a separat dosarul care cuprindea toți reclamanții în mai multe dosare, în funcție de instanța competentă în cazul fiecărui reclamant.
 
Dosarul-mamă are indicativul 2876/102/2022, fiind înregistrat la finele lunii noiembrie 2022 pe rolul Secției Civile a Tribunalului Mureș, materia Litigii de muncă, iar obiectul acțiune în constatare.
 
Reclamanți sunt mai mulți magistrați, judecători și procurori, deveniți inspectori judiciari, pârâtul fiind Inspecția Judiciară, iar Consiliul Superior al Magistraturii fiind reprezentant legal.
 
La termenul din 28 martie 2023, Tribunalul Mureș a decis disjungerea acțiunilor formulate de 14 dintre reclamanți și trimiterea dosarelor nou formate pe rolul instanțelor competente teritorial, păstrând pe rolul său doar dosarul uneia dintre reclamante, magistratul Ioana Cristina Gârbuleț, în privința căreia instanța a rămas în pronunțare.
 
Acum, Tribunalul Constanța va deschide dosarul 873/118/2023 vizându-l pe magistratul Silviu Ciocoiu.
 
Procesul este programat să se desfășoare de la ora 9.00, la Secția I Civilă, materia Litigii de muncă.
 
La Tribunalul Constanța a fost declinat și dosarul (879/118/2023) vizând-o pe Adina Florea, fost procuror general al Parchetului Curții de Apel Constanța, fost inspector judiciar, dosarul său urmând să fie deschis pe 6 septembrie 2023, după vacanța judecătorească.
 
Oricare va fi decizia pe care o va lua în cauză Tribunalul, ea va putea fi atacată la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anteriaore, magistrații Silviu Ciocoiu și Adina Florea au plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută și ca Secția Specială a magistraților.
 
Ulterior, cei doi au susținut examenul organizat de Inspecția Judiciară și l-au promovat, devenind astfel inspectori în cadrul Direcției Inspecției pentru Procurori a IJ.
 
La finele anului trecut, aceștia au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii solicitările privind eliberarea din funcția de magistrat, ca urmare a pensionării.
 
În cazul celor doi, Secția pentru Procurori a CSM a constatat că aceștia îndeplinesc condițiile cerute de lege, având inclusiv o vechime de peste 25 de ani în funcția de magistrat, așa încât a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a magistraților, prin pensionare.
 
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru eliberarea din funcție, ca urmare a pensionării, începând cu data de 21 decembrie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii