Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a avut oferta câştigătoare Contractul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, analizat de judecători în luna mai

ro

22 Apr, 2020 00:00 3871 Marime text

Judecata în dosarul privind achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale merge mai departe, la Curtea de Apel Bucureşti! Magistrații au stabilit un nou termen (al 9-lea) în acest dosar, respectiv 27 mai. La începutul lunii iulie 2019, MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Câteva zile mai târziu, compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) a contestat în instanță achiziția Ministerului Apărării Naţionale.
 
Dosarul (21131/3/2019) se află pe rolul instanțelor de judecată din data de 9 iulie 2019 (la Tribunalul București).
 
Pe data de 7 octombrie 2019, Tribunalul București a respins contestaţia depusă de Damen, decizia nefiind una definitivă.
 

Iată decizia instanței

 
„Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal“.
 
Nemulțumiți de decizia Tribunalului București, oficialii companiei Damen Schelde Naval Shipbuilding BV au formulat recurs, această acțiune fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel București în luna octombrie 2019. Noul termen al dosarului în faza de apel a fost stabilit, așa cum precizam și mai sus, pentru finele lunii mai.
 
De precizat că în Nota de Fundamentare -HG nr.906/29.11.2016 a Guvernului României privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională“, document publicat în Monitorul Oficial al României, se arată, printre altele, că cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile.
 
De asemenea, tot în Nota de Fundamentare -HG nr.906/29.11.2016 se mai precizează că „regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare“.
 
„Forţele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre. Cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile. În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă“, conform Notei de Fundamentare -HG nr.906/29.11.2016.
 
„În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate strategică ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil“, se mai precizează în documentul mai sus precizat.
 
Citeşte şi
 
Reacţia oficială a Damen
Contestaţia depusă de olandezi, respinsă de Tribunalul Bucureşti


Completul care judecă dosarul privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, recuzat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii