Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice IORGHIANA 149 - în vreme de pandemie, conferinţă on-line la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia

ro

21 Dec, 2020 00:00 2064 Marime text
         
De aproape două decenii, la Constanţa are loc anual - aşa cum ziarul ZIUA de Constanța a consemnat de fiecare dată - Simpozionul „Iorghiana”, găzduit în diferite şcoli din oraş şi judeţ, cu scopul de a întreţine în rândul tinerelor generaţii cultul şi interesul pentru marele Apostol al Neamului – istoricul şi cărturarul Nicolae Iorga.
Desfășurată sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, manifestarea - iniţiată în 2001 la propunerea preşedintelui din acea perioadă al Filialei, profesorul Stoica Lascu – s-a impus în ansamblul acţiunilor culturale ce au căpătat tradiţie în oraşul nostru. 
În anul Pandemiei, această acţiune naţional-culturală – ce avea loc în jurul datei naşterii lui N. Iorga (5 iunie) –, a tot fost amânată, din motive lesne de înţeles – neputinţa întâlnirii celor înscrişi la Simpozion cu potenţialii elevi.
La propunerea, însă, a istoricului Marian Zidaru, spre a nu se pierde continuitatea manifestării anuale deja cu o anume prestanţă în calendarul cultural-ştiinţific al Filialei – profesorul Stoica Lascu a susţinut, pe 17 decembrie, o conferinţă online (la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” Medgidia, unde în acest an dânsul este dascăl), sub genericul Iorghiana 149, cu titlul  Iorga – cu un an înaintea celor 150.
 
Între altele, conferenţiarul tomitan a afirmat: „E musai a exprima nădejdea că în anul care vine, când naţia va sărbători pe marele ei fiu, autorităţile Statului şi somităţile instituţiilor academice, în cap cu Academia Română, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Universitatea din Bucureşti – care de mult s-ar fi onorat pe ea însăşi dacă şi-ar fi asumat cognomenul de N. Iorga – vor fi la înălţimea răspunderilor în a onora pe unul dintre stâlpii fundamentali ai Neamului şi Ştiinţei naţionale. Într-o vreme a extinderii Gloabalismului, înţeles şi acceptat, fireşte, în dimensiunea sa tehnologică, nevoia de istorice şi esenţiale repere naţionale – aşa cum se vede azi mai în fiecare ţară – este dincolo de orice discuţiune; mai ales că noii, românii, nu avem a inventa astfel de fundamente, în funcţie de nu ştiu ce corectitudini; Opera Forţei Naturii care este Învăţătorul Neamului, cărturar, totodată, dintre cei mai luminaţi în lumea timpului său, trebuie cunoscută şi devenită carte de căpătâi pentru fiece român, iar în concertul naţiilor europene N. Iorga – care a scris istoria mai fiecărei naţiuni – trebuia a fi recunoscut drept unul dintre marii săi fii. Cu o condiţie – să ni-l recunoaştem, mai întâi, noi înşine, şi să ni-l asumăm”.
 
Citește și:

La „Iorghiana 148“ Au fost acordate premiile „Gheorghe Dumitrașcu“ și „Virgil Coman“ pe anul 2018 (galerie foto+document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii