Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul Stoica Lascu în legătură on-line cu liceenii de la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia

ro

27 Nov, 2020 00:00 2554 Marime text

De două decenii încoace, sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România sunt organizate în şcoli gimnaziale şi licee diverse acţiuni în scop educaţiei elevilor şi a popularizării istoriei naţionale. Chiar şi în acest an – când profesorii şi invitaţii nu mai au posibilitatea, din păcate, de a interacţiona în mod direct, fizic, cu elevii –, sunt găsite, de către dascăli pasionaţi în a insufla elevilor dragostea pentru trecutul eroic al românilor, modalităţi de diversificare a actului educaţional.

O astfel de acţiune a constituit-o o manifestare mai aparte organizată şi moderată de profesorul Marian Zidaru la Liceul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia. În faţa – virtual, prin sistem video – a elevilor clasei a IX-a–Sudori, profesorul Stoica Lascu, preşedintele de onoare al Filialei, a susţinut marţi, 24 noiembrie, o Conferinţa on-line cu tema Reintegrarea Dobrogei la Ţară (14 Noiembrie 1878) şi Desăvârşirea unităţii naţional-teritoriale (1 Decembrie 1918) – piloni-bornă ai României moderne.

„Cele două date – a relevat, între altele, conferenţiarul – sunt pentru noi, dobrogenii, ca pentru toţii locuitorii, nu doar borne în devenirea modernă a Statului Român, ci şi foarte solizi piloni în constituirea, integralitatea şi înflorirea ţării noastre – cel mai vechi stat din această parte central-sud-estică a Europei, cu existenţă neîntreruptă din secolul al XIV-lea (1330 şi 1359). Atât 14 Noiembrie 1878, cât şi 1 Decembrie 1918 se constituie ca nestemate ale vieţuirii statalităţii românilor, ce se cer a fi permanent şlefuite, iar în contextul unei globalizări tot mai accentuate raportarea neîncetată la ele este o datorie de suflet şi naţională a tinerelor generaţii”.


 
Citește și:

Interviu cu prof. Stoica Lascu despre Reuniunea memento online „100 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris privind recunoașterea suveranității României asupra Basarabiei”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii