Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de un milion de euro Percheziţii DIICOT în Portul Constanţa la evazioniştii cu produse aduse din China

ro

10 Sep, 2014 00:00 1889 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Constanţa, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa (SCCOPM), având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Constanţa, au efectuat, ieri, 17 percheziţii. Descinderile au avut loc la domiciliile membrilor unui grup infracţional, la sediile sociale ale firmelor implicate, cât şi la punctele de lucru din Bucureşti şi Ilfov.
 
Potrivit anchetatorilor, acţiunea a vizat destructurare a unei grupări infracţionale specializate în efectuarea de importuri a unor mărfuri generale din China. Membrii grupării foloseau la autoritatea vamală documente comerciale falsificate, în scopul diminuării taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adăugată, mai susţin organele de anchetă.

 Cum acţionau membrii grupării

În cauză, anchetatorii susţin că membrii grupării sunt suspectaţi că în cursul anului 2014 au introdus în România, prin Portul Constanţa Sud - Agigea, folosind mai multe societăţi comerciale controlate de către aceştia, peste 150 de containere cu mărfuri generale din China. Pentru efectuarea formalităţilor vamale de import, membrii grupării au folosit la autoritatea vamală competentă facturi falsificate, în care valoarea mărfurilor era mult diminuată, se arată într-un comunicat DIICOT. Mărfurile erau ulterior vândute în centre en-gros din Bucureşti sau de pe raza judeţului Ilfov.

Prin această modalitate, membrii grupului sunt suspectaţi că au creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat la peste un milion de euro.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şi sigilate acte privind operaţiunile comerciale derulate, sisteme informatice, precum şi sume de bani. De asemenea, au fost ridicate acte în legătură cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanţa Sud - Agigea.

 
Procurorii efectuează cercetări faţă de 14 persoane, dintre care 12 cetăţeni de origine arabă şi doi români, toţi domiciliaţi în Bucureşti. Persoanele sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate şi evaziune fiscală. Zece persoane au fost ridicate în baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmând a fi conduse la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii