Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții în județul Argeș după ce un grup infracțional organizat a indus în eroare operatorii unor case de amanet din Constanța și din alte județe

ro

31 Jan, 2024 15:12 679 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • 14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliției Române și DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză.
 
La data de 31 ianuarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, au efectuat 27 de percheziții domiciliare, în 5 județe și în municipiul București, la locuințele unor persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.
 
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat, care acționează în județul Argeș, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, cauzând în patrimoniile unor persoane, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei. 
 
Membrii grupului infracțional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice și să ridice obiectele amanetate.
 
Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuțios lucrate și ar fi avut un înveliș consistent din aur.
 
De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială.
 
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.
 
14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliției Române și DIICOT - Serviciul Teritorial Pitești, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
 
Acțiunile au fost realizate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, ai grupărilor de jandarmi mobile din Craiova, Ploiești și Timișoara.
 

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Și la Constanța: 28 de percheziţii într-un dosar de punerea în circulație a unor produse contrafăcute
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii