Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Riscul de a fi Re>patriot

ro

21 Sep, 2015 00:00 1558 Marime text
Am trăit să o văd şi pe asta! Conştientizând faptul că mulţi români capabili, cu spirit antreprenorial, au părăsit ţara, în primăvara acestui an a fost lansat un proiect, intitulat sugestiv „Re>patriot“, care îşi propune să-i atragă pe aceştia, în sensul de a investi în România.

Autorităţile nu au fost în stare să asigure condiţii optime pentru ai noştri concetăţeni plecaţi prin toate colţurile lumii în căutarea unui trai mai bun astfel încât să rămână alături de familie şi de prieteni. Mai mult, tineri şcoliţi în universităţi de renume, care au dorit să revină în ţară pentru a pune în practică cele învăţate, au fost ignoraţi şi subestimaţi, posturile importante şi salariile meritate nefiindu-le accesibile din cauza pupilelor unora, a pilelor şi a cârdăşiilor ce caracterizează întreg sistemul de promovare românesc. Acum, au realizat că, în cazul în care aceştia şi-ar deschide o afacere în România, ar produce o creştere economică de peste 5% anual. „Cunoştinţele acumulate din medii politice, economice, culturale diferite faţă de România, conexiunile personale şi abilităţile lingvistice, experienţa şi puterea de muncă pot da membrilor Diasporei un avantaj competitiv semnificativ pentru intrarea pe piaţa de business din România“, se menţiona în descrierea proiectului Re>patriot.

Altfel spus, dacă tot au riscat şi au acumulat ceva bani, de ce să nu le „mulţumească“ celor care, prin lipsă de viziune şi indiferenţă, i-au forţat să plece din ţară? Cum poţi să-i ceri unui om să-şi rişte agoniseala într-un mediu plin de incertitudine şi de corupţie?!

În opinia unora, dacă românii cu spirit aventurier şi de învingător au reuşit în ţările adoptive, acum ar trebui să îşi ajute „fraţii mai mici“ prin investiţii care să le ofere locuri de muncă. Cum să ceri aşa ceva când aici tronează lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal, iar imaginea ţării pe plan naţional şi internaţional este descurajantă? Cum să investească românii din Diaspora aici, când asistăm la o nouă premieră negativă: avem primul şef de Guvern în funcţie asupra căruia planează acuzaţii grave! Practic, premierul Victor Ponta le-a confirmat celor care ar fi tentaţi să investească în ţara natală că promovarea în funcţii şi succesul în afaceri se realizează pe criterii subiective - relaţii, prietenie şi „susţinere financiară“ -, aspecte care pot fi catalogate drept o formă de corupţie.

Până în prezent, cei care se ocupă cu „momirea“ românilor din Diaspora, acum, în special a celor din Italia, Spania şi Marea Britanie, au făcut lobby la Torino şi la Milano, au continuat acţiunea la Londra şi la Dublin, iar în octombrie sunt vizaţi concetăţenii care trăiesc şi au afaceri în Benidorm şi Madrid…

Când mii de români cu spirit antreprenorial au părăsit România, autorităţile n-au realizat că este nevoie de „tot mai mulţi creatori de valori“?! Acum, le cer acestora ajutorul, făcând apel la patriotism. Penibil…
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii