Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Constanța Sarchiz Jamcocian, traducător și scriitor interesat de cultura armeană

ro

26 Jun, 2023 00:00 1208 Marime text
  • Azi se împlinesc șapte ani de la decesul lui Sarchiz Jamcocian
  • Sarchiz Jamcocian a corespondat la diferite publicații din Armenia și Diaspora, scriind despre oameni de vază ai culturii armene și străini, dar și despre Diaspora armeană din România
 
Armean născut la Constanța în ziua de 12 august 1933, Sarchiz Jamcocian a fost fiul lui Garechin (croitor) și Orjen – croitoare de covoare.
 
El a absolvit școala primară armeană din Constanța, apoi emigrează împreună cu familia în Armenia, în anul 1946. A terminat studiile liceale la Erevan.
 
Tot în capitala Armeniei a urmat studiile Facultății de Limbi Străine – limba franceză din cadrul Universității Erevan, pe care le-a început în 1953.
 
Sarchiz Jamcocian a început în anul 1960 să lucreze ca traducător de limba franceză și română în diferite organizații, la Moscova.
 
Deceniul următor l-a găsit lucrând la Institutul de Istorie al Academiei de Științe al Republicii Armenia, unde redacta o bibliografie despre publicațiile armene din Diaspora. Ulterior, cartea a fost editată la Erevan.
 
Sarchiz Jamcocian a corespondat la diferite publicații din Armenia și Diaspora, scriind despre oameni de vază ai culturii armene și străini, dar și despre Diaspora armeană din România.
 
El a fost vicepreședinte în „Comitetul de prietenie Armenia – România”. Pentru o perioadă a fost traducător și consilier al Ambasadorului României la Erevan.
 
Sarchiz Jamcocian a murit la data de 26 iunie 2016.
 
Sursă text: „Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii