Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În oraşul trist, luminile s-au stins! Contractul de mentenanţă pentru iluminatul public a expirat. Edilii, în vacanţă la Mallorca (document+galerie foto)

ro

25 Jan, 2017 00:00 13070 Marime text
În ultimele zile, constănţeni din mai multe cartiere s-au plâns de funcţionarea defectuoasă a iluminatului public.
 
Mulţi locuitori susţin că această stare de fapt a fost însoţită şi de spargeri în zonele în care iluminatul nu funcţionează sau are fluctuaţii, dar au existat şi dificultăţi în deplasare, ţinând cont de gheaţa de pe trotuare, care s-au transformat în patinoare. Din noiembrie 2016, contractul de mentenanţă pentru serviciul de iluminat public a expirat, iar noul contract se află încă în procedură de atribuire.

Consilierul local Andrei Popescu susţine că, în urma informaţiilor obţinute de la municipalitate, tocmai pentru a veni în sprijinul reclamaţiilor cetăţenilor, „direct răspunzători pentru această situaţie sunt Dumitru Babu, viceprimar al Constanţei, care îi are în subordine pe: Rareş Iordache, director executiv al Serviciului de Gospodărire Comunală şi al Direcţiei Serviciilor Publice, şi Cristina Guzgă, director executiv al Direcţiei Tehnic - Achiziţii“.
 
Cum nici ieri Primăria Constanţa nu a avut program de funcţionare cu publicul (zi liberă prin lege - 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române), am încercat să obţinem un răspuns de la viceprimarul care are în atribuţii şi problema iluminatului public. Dumitru Babu nu a putut fi contact nici telefonic şi nu a răspuns nici la mesajul adresat de redacţia noastră.

Pe surse am aflat că acesta se afla în drum spre România - Constanţa, după o minivacanţă petrecută la Mallorca. În această deplasare, potrivit aceloraşi surse, s-ar fi aflat şi primarul Decebal Făgădău.
 
De la dispeceratul Primăriei Constanţa - 0241.550.055 - am reuşit să primim o frântură de informaţie, respectiv: „Deocamdată nu s-a încheiat un alt contract de mentenanţă şi nu putem avansa o dată anume în acest moment până la care va fi soluţionat acest aspect“.

Analizarea ofertelor pentru mentenanţa iluminatului public avea ca termen 23 ianuarie

Întrucât iluminatul reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizaţiei, în vederea creării unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii populaţiei, scăderea accidentelor rutiere, scăderea numărului de agresiuni împotriva persoanelor şi ţinând cont de sesizările primite de la cetăţenii municipiului (stâlpi avariaţi, lămpi arse, corpuri defecte), este necesară achiziţia lucrărilor de reparaţii pentru menţinerea şi întreţinerea sistemului de iluminat public din Constanţa.
 
Primăria Constanţa a demarat, la sfârşitul anului trecut, o procedură publică în vederea atribuirii contractului „Achiziţia lucrărilor de reparaţii pentru menţinerea, inclusiv întreţinerea sistemului de iluminat public din municipiul Constanţa (două loturi)“, în valoare estimată de 2.000.000 de lei, fără TVA. Ofertele de participare au putut fi depuse până la 28.12.2016, data stabilită pentru evaluare fiind 23.01.2017. Garanţia de participare este în valoare de 13.000 de lei pentru Lotul 1 şi de 7.000 de lei pentru Lotul 2.
 
Potrivit documentaţiilor prezentate pe SEAP, pentru Lotul I au depus oferte de participare SC Flash Lighting Services SA şi SC Luxten Lighting Company SA; pentru Lotul II - SC Aedillia Construct 90 SRL, SC Energobit SA, SC Flash Lighting Services SA şi SC Luxten Lighting Company SA.
 
Durata de execuţie a lucrărilor de reparaţii pentru menţinerea, inclusiv întreţinerea sistemului de iluminat public în zona de sud a municipiului Constanţa - Lot 2 şi Lot 1 - este de 12 luni. Obiectul contractului îl constituie achiziţia lucrărilor de reparaţii pentru menţinerea, inclusiv întreţinerea sistemului de iluminat public din municipiul Constanţa. Lucrările se vor realiza pe două loturi. Potrivit anunţului de participare, Lotul 1 (zona nord) cuprinde cartierele: Palazu Mare, Mamaia, Tomis Nord, Faleză Nord, Tăbăcărie, Tomis III, Tomis II, Tomis I, zona centrală, peninsulă; Lotul 2 (zona sud) - cartierele Anadalchioi, Coiciu, Inel, I.C. Brătianu, Palas CFR, Medeea, Cet, Abator, Viile Noi, Km 4, Km 4-5, Km 5, Faleză Sud.
 
Operaţiunile specifice executării lucrărilor de menţinere şi întreţinere a iluminatului public sunt: înlocuit lămpi de iluminat; înlocuit corpuri; înlocuit igniter; înlocuit balast; cablu subteran, cablu aerian; înlocuit stâlpi; înlocuit cutii distribuţie; montaj ceas programator cu releu, montaj clemă CDD 45, montaj clemă legătură, montaj siguranţă MPR GR00 0-50A, montaj siguranţă MPR GR00 50-100A, montaj siguranţă MPR GR01 0-50A, montaj siguranţă MPR GR02 50-100A, refacere intervenţie în domeniul public - trotuar asfalt, refacere intervenţie în domeniul public - trotuar pavele.

Constănţenii îşi spun oful pe reţelele de socializare

Aşa cum precizam anterior, probleme cu iluminatul public se înregistrează în mai multe zone din oraş. De pildă, un constănţean susţine pe o reţea de socializare că pe strada Ion Păun sunt probleme cu sistemul de iluminat public din luna decembrie. „O zi funcţionează şi două nu“, spune acesta. Cele mai multe reclamaţii vin din cartierul Tomis Nord, unde iluminatul public nu funcţionează de două săptămâni. Este vorba despre străzile Suceava, Cişmelei sau aleea Viitorului. „Şi în Km 4-5 încă din luna decembrie, mai exact după data de 23 decembrie, nu avem curent“, susţine un alt constănţean. Şi străzile Moldovei şi Munteniei sunt neluminate, apreciază locuitorii din zonă.

Un alt constănţean spune că „a făcut o sesizare pe pagina Primăriei pe 20 ianuarie“. „Termenul de rezolvare - până pe 19 februarie şi sunt curios dacă până atunci va funcţiona iluminatul în 4-5, pe strada Meşterul Manole, Drăgan Scarlat sau Ion Olteanu. De trei săptămâni e întuneric, am încercat şi la Luxten să obţin informaţii, dar nimic“, completează acesta.
 
O altă constănţeancă sesizează următoarele: „Pe străzile principale este lumină. Pe alei însă este întuneric. Şoferii trebuie să fie foarte atenţi pentru că au de luptat, pe lângă zăpadă, şi cu întunericul. Economie, economie... dar staţi aşa, că şi noi suntem cetăţenii acestui oraş. Culmea că în Mamaia lumina stradală era aprinsă şi în toiul zilei“.
 
Un alt constănţean susţine: „Şi în zona Gară e întuneric. Ţi-e şi frică să mergi prin zonă. La fel şi pe bulevardul 1 Decembrie… de câteva zile. Ce se întâmplă?“
 
Probleme similare legate de sistemul de iluminat public se întâlnesc şi în Poarta 6, pe Brizei, pe bulevardul Ferdinand nr. 97, pe strada Pluguşorului din cartierul Brătianu, pe strada Pescarilor, în faţa blocului ANL, sau pe strada Prelungirea Traian, în zona fostului Dramex. O altă situaţie reclamată de constănţeni este lipsa iluminatului public pe podurile din municipiu, în zona Billa, IMPC, Aurel Vlaicu.

Citeşte şi:

Cinci societăţi se bat pentru întreţinerea sistemului de iluminat public din Constanţa. La mijloc, două milioane de lei.

Contract de peste două milioane de lei, scos la licitaţie. Cine se va ocupa de iluminatul public al municipiului Constanţa (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetateanul turmentat 25 Jan, 2017 06:42 Constănțenii ar fi trebuit sa-si verse oful nu pe retelele de socializare ci la vot din 4 in 4 ani.Nu prin facebook ne alegem primarul.Acum ori asteptam 4 ani de zile ori ne rugam sa ne salveze procurorii DNA. Singurul lucru pe care-l poate face societatea civila pe facebook politicienilor este sa le faca un "Dosar de politician " gen Siviu Manastire. Aduni acolo toate minciunile si gogosile promise in campania electorala, toate nelegiuirile pe care le face si cand vin alegerile ii dai cu "dosarul" in cap cand mergi la vot. PS.Dintre cei care-si spun oful pe net,oare cati au fost la vot?