Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele de dezvoltare locală, la mâna lui Dragnea O nouă ordonanță ar putea da naștere la abuzuri

ro

07 Jun, 2014 00:00 2405 Marime text
Un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial permite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de Liviu Dragnea (PSD), să aprobe, de acum înainte, obiective de investiţii locale şi să aloce fonduri către primării, fără ca acestea să mai treacă prin filtrul consiliilor judeţene. Potrivit hotnews.ro, Ordonanţa de Urgenţă (30/2014) a fost făcută astfel încât consiliile judeţene să nu mai aibă niciun cuvânt de spus în privinţa selectării unor proiecte, primăriile comunicând direct cu Ministerul Dezvoltării. Aşadar, procedura prioritizării proiectelor de dezvoltare locală (care, până în prezent, era efectuată de conducerea Consiliului Judeţean) nu va mai avea nevoie de semnătura preşedintelui administraţiei judeţene.
Potrivit noii reglementări, o nouă categorie de beneficiari este introdusă în cadrul legislativ, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI), prezenţa lor fiind justificată prin introducerea unui nou domeniu specific acestui program, respectiv „realizare / extindere / reabilitare / modernizare a sediilor instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi ale instituţiilor publice din subordinea acestora“.
Astfel, Ordonanţa de Urgenţă introduce pe lista obiectivelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi pe cele legate de realizarea, extinderea, reabilitarea şi modernizarea sediilor instituţiilor publice locale. Un motiv invocat de MDRAP în redactarea OUG este legat de faptul că există „clădiri aflate în subordine care îşi desfăşoară activitatea în spaţii improprii, respectiv construcţii vechi, degradate, care, în eventualitatea producerii unui seism, ar duce la colapsul instituţional şi implicit la pierderi materiale şi de vieţi omeneşti“.
Nu sunt exceptate sau neglijate nici situaţiile în care sediile instituţiilor publice au fost afectate de incendii sau dezastre naturale. „Sediile autorităţilor publice sau ale instituţiilor din subordine care au suferit degradări ireversibile produse de incendii, inundaţii sau alunecări de teren au nevoie urgentă de crearea cadrului legal pentru a permite intervenţia statului ca măsură de sprijin pentru exercitarea atribuţiilor legale ale acestora“, se mai arată în textul OUG 30/2014.

Reabilitarea instituţiilor nu mai depinde de Consiliul  Judeţean

Potrivit noului act legislativ, liderii administraţiilor publice locale pot solicita, „în situaţii justificate“, alocarea unor sume de bani direct Executivului, pentru investiţii în sectorul modernizării sau reabilitării sediilor unităţilor de învăţământ, ale centrelor culturale, ale dispensarelor sau chiar ale sediilor unde funcţionează primăriile. Dacă până acum, pentru fiecare din aceste investiţii, aleşii locali solicitau bani de la consiliile judeţene, textul noii ordonanţe prevede: „În vederea decontăriii fondurilor alocate de la bugetul de stat, beneficiarii transmit solicitările de fonduri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu informarea consiliilor judeţene“. Însă, în cazul în care „nu există justificări“, proiectele autorităţilor locale vor trebui să treacă mai întâi prin filtrele Consiliului Judeţean.

Potrivit primarului comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, actul normativ este un lucru bun, „atâta vreme cât ajută la simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte accesarea de fonduri şi, implicit, dacă acesta contribuie la dezvoltarea comunităţii locale. Oamenilor de la sate prea puţin le pasă de unde provin banii investiţi în dezvoltarea locală, atâta vreme cât există investiţii, atâta vreme cât pentru ei se face ceva“.
Şi primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, este de părere că „iniţiativa este «un vis», pentru că, un drum, cu cât este mai scurt şi mai drept, cu atât este mai bun“. „Este un lucru bun orice eficientizare a cheltuirii banului public, pentru alocarea mai rapidă a fondurilor acolo unde este nevoie. Şi eu voi solicita bani pentru investiţiile pe care textul le descrie, pentru că este nevoie de reabilitarea unor sedii în comună, în folosul comunităţii“, a declarat şeful administraţiei publice locale de la Albeşti, Gheorghe Moldovan.
În textul ordonanţei, există însă unele prevederi care ar putea da naştere unor abuzuri. Având în vedere experienţa unor finanţări preferenţiale din ultimii ani, este posibil ca unele primării conduse de aleşi aflaţi în opoziţie să rămână cu proiectele blocate la consiliile judeţene conduse de partidele de guvernământ. O altă situaţie care s-ar putea ivi ca urmare a adoptării acestei Ordonanţe de Urgenţă este aceea prin care, prin presiune sau bunăvoinţă, primarii din opoziţie ar putea fi motivaţi ca, la alegerile prezidenţiale din toamnă, să susţină un anumit candidat, asta după ce aleşii locali au ocazia de a negocia direct cu ministrul de resort finanţarea unor proiecte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii