Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea a fost promulgată Pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă

ro

06 Nov, 2023 13:08 714 Marime text

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea şi completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale care prevede că pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă de către autorităţile deliberative.

Actul normativ introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autorităţile deliberative şi în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţiile subordonate.

"Autorităţile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenţie şi pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile", prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că împrumuturile se rambursează integral în termen de un an de la data acordării, cu excepţia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii tranşei finale din partea finanţatorului, caz în care termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranşei finale.

Potrivit iniţiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de împrumuturi către instituţiile subordonate, cu excepţia momentului înfiinţării acestora. "Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a instituţiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obţinerii de către acestea a unor finanţări nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanţare europeană", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii - 50 de parlamentarii PSD, PNL şi UDMR - amintesc că, în prezent, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale locale, instituţiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanţare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat.




PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii