Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Căldura, mărul discordiei Decebal Făgădău îi acuză pe liberali că fac politică în batjocură, iar Bogdan Huţucă îl somează pe primar să refacă proiectul de hotărâre

ro

15 Aug, 2019 00:00 1465 Marime text
Miercuri, 14 august, consilierii locali municipali s-au întrunit în şedinţă extraordinară pentru a discuta alocarea banilor pentru cluburile sportive din Constanţa. Pe lângă aceste proiecte, pe ordinea suplimentară a fost adăugat un proiect cu privire la situaţia ţevilor care transportă căldură către abonaţii constănţeni. Proiectul viza cumpărarea reţelei de transport termic de la Electrocentrale pentru a implementa un proiect european. 16 consilieri PSD şi PMP au votat pentru, iar 7 consilieri PNL au votat împotrivă, astfel că acest proiect de patrimoniu nu a trecut.
 
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat la finalul şedinţei că este absolut incredibil ce s-a întâmplat ieri şi că sistemul termic al municipiului este pus în pericol de votul liberalilor. „Am propus astăzi dezbaterii două proiecte foarte importante. Unul vizează sportul constănţean şi al doilea, căldura. Aş încerca să spun în limbaj tehnic - reţea de transport primar al agentului termic, dar lumea trebuie să înţeleagă că astăzi eu le-am propus aprobării consilierilor locali un subiect important. Subiectul cel mai important este legat de aprobarea cumpărării reţelei de transport primar de la Electrocentrale Constanţa, societate a Ministerului Energiei, o societate aflată în insolvenţă. Din momentul în care a intrat în insolvenţă, am avut nenumărate reuniuni comune - municipiu, RADET, CET, Banca Mondială - pentru a identifica o soluţie de diminuare a pierderilor. Astăzi, reţeaua de transport, de la gardul CET-ului până la toate punctele RADET, este supradimensionată, este ciuruită şi este un generator de pierderi. Astăzi plătim cel puţin jumătate pierdere pe reţeaua de transport. Le-am propus consilierilor locali să cumpărăm, pentru 2 milioane de lei, plată în rate, această reţea, pentru a putea accesa proiect cu fonduri structurale de 65 de milioane de euro. Deci astăzi, liberalii, pentru că nu au votat acest proiect, ne pun în pericol căldura din sezonul rece 2019-2020. Asta pentru a înţelege exact cum fac ei politică. În afară de faptul că pierdem 64.991.000 de euro, îşi fac reclamă în politica lor de gospodină cum că nu atragem fonduri europene noi, dar pe de altă parte, fac tot ceea ce se poate face să blocheze proiecte. Aşa ceva credeţi-mă că nu am văzut! O ipocrizie mai mare nu am văzut. Să penalizezi constănţenii că aşa înţelegi tu să faci politică este inacceptabil”, a punctat Decebal Făgădău.
 
De altfel, preşedinţii asociaţiilor de proprietari sunt chemaţi la următoarea şedinţă de Consiliu Local pentru a vedea cu ochii lor ce face opoziţia cu proiectele care îi vizează în mod direct, după cum a punctat edilul-şef al Constanţei. „Voi reveni cu proiectul acesta şi voi invita la şedinţa Consiliului Local preşedinţii de asociaţii, să vedem dacă lor le convine să plătească jumătate din preţ pierdere, dacă lor le convine să pierdem 65 de milioane de euro, bani europeni, o infrastructură de care noi nu avem nevoie, dar pentru că nimeni nu face nimic de 30 de ani cu sistemul de termie, am zis hai să ne apucăm de treabă, să cumpărăm aceste ţevi, pentru că până la urmă sunt ţevi, vane şi lucrări pe care trebuie să le facem! Nu este o ştiinţă necunoscută. Toată ţara noastră a avut specialişti energeticieni de frunte. Astăzi, am reuşit să îi gonim şi ţinem doar personal TESA, comunicatori şi influenceri. Trebuie să ne apucăm de treabă. Sistemul energetic al Constanţei are nevoie de specialişti, bani şi de alt mod de a face politică, în interesul oamenilor, nu în interesul personal”, a spus primarul Constanţei.
 
Atacul la adresa liberalilor a continuat din partea primarului, care a scos în evidenţă faptul că membrii consiliului Local din partea PNL votează „cu două mâini” proiectele ce îi vizează în mod direct, mai ales cu privire la construcţia de imobile şi necesitatea eliberării unui Plan Urbanistic Zonal.
 
„I-aţi văzut cum votează când sunt proiecte iniţiate de liberali, la PUZ-uri. Ei comentează că pe spaţiul verde se construieşte, dar pe de altă parte, când este un membru al partidelor lor, sunt două mâini sus. Această ipocrizie, pe care nu am penalizat-o până acum, mi-a ajuns. Sunt extrem de dezamăgit de modul în care consilierii locali PNL fac politică în batjocură faţă de constănţeni. Sper ca domnii Bogdan Huţucă şi Septimiu Bourceanu, despre care am o părere foarte bună, să revizuiască această decizie luată nu ştiu cum, dar în niciun caz în interesul lor politic”, a conchis primarul Decebal Făgădău.
 
Liberalii nu au rămas impasibili. Bogdan Huţucă, preşedintele PNL Constanţa, a răspuns, printr-un comunicat de presă, la acuzaţiile primarului Constanţei, Decebal Făgădău. „Primarul Constanţei îşi face treaba de mântuială dar acuză Partidul Naţional Liberal de rea-voinţă. Făgădău este supărat pentru că liberalii nu au votat proiectul de hotărâre iniţiat de el care prevede aprobarea cumpărării reţelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanţa SA.

Ce uită Decebal Făgădău să spună este că acest proiect de hotărâre introdus ad-hoc pe ordinea suplimentară a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Constanţa conţine doar intenţia primarului de preluare printr-o opţiune de cumpărare a reţelei de termoficare.
Problema reţelei termice a Constanţei este una gravă şi este permanent pe agenda Organizaţiei Judeţene PNL şi de aceea nu putem vota un proiect care nu conţine o expertiză tehnică din care să reiasă stadiul reţelei şi nivelul de erodare. Ceea ce a mai „uitat” Decebal Făgădău să scrie în proiectul de hotărâre este scopul achiziţionării reţelei termice şi finanţarea din fonduri guvernamentale sau europene. În mod superficial, primarul a fluturat în faţa consilierilor o fiţuică ce nu avea absolut niciun fel de susţinere. Îl somăm public pe Decebal Făgădău să refacă rapid acest proiect de hotărâre care să conţină o expertiză tehnică şi să îşi asume reabilitarea reţelei termice pe care are de gând să o cumpere din fonduri europene”, a transmis Bogdan Huţucă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii