Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:16 11 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Investițiile necesare pentru un sistem de termoficare modern și rentabil în municipiul Constanța se ridică la 250 de milioane de euro

ro

31 Mar, 2021 00:00 2421 Marime text
  • Președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE
  • Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța
  • Termoficare urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu
  • Primul obiectiv al noii societăți este retehnologizarea, schimabrea conductelor principale, cât și distribuția
  • S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului
  • Tot acest proces împreună cu o sursă nouă de producer a energiei termice ar costa  250 de milioane de euro
  • Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență
 
Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE.
Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța. Termoficare Constanța urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu.
Interviul video poate fi urmărit aici:

 

Context: Situația astăzi, la Constanța, în ceea ce privește termoficare


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța SRL a vorbit la ZIUA LIVE despre situația în care se găsește sistemul de termoficare din Constanța.
“Avem un sistem de alimentare centralizată a energiei termice în Constanța, depășit fizic și moral. Acest sistem de distribuție al energiei termice este gândit  și realizat prin anii 70. Avem un CET care funcționa în anii 70, când a fost pus în funcțiune.
Principalul produs al CET-ului în anii 70, când a pus pus în funcțiune era energia electrică, care era vândută consumatorilor locali, iar agentul secundar era apa caldă menajeră.
Acum avem un sistem de distribuție fizic și moral depășit. Se încearcă prin eforturi supraomenești să se mențină acest sistem în stare de funcționare.Încă din decembrie 2019, de când au fost preluate de la CET conductele magistrale, avem circa 400 și ceva de intervenții.  Zilnic sunt intervenții pe magistralele de transport, zilnic se întrerupe alimentarea cu energia termică în anumite zone, din cauza avariilor”, a precizat președinte al Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL,  Iulian Gropoșilă.

Obiective ale Termoficare Constanța SRL


Primul obiectiv este retehnologizarea  - a explicat Gropoșilă.
“Schimbarea conductelor principale, cât și distribuția. S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului. Este extrem de important în această configurație, ca CET-ul să fie tot în administrarea autorității publice locale.
CET-ul, la ora la care discută, este tot în insolvență, la fel ca și RADET-UL. Insolvența CET-ului creează niște probleme pentru transferul de la Ministerul Energiei la autoritatea publică locală. Distribuția energiei termice este un serviciu de utilitate publică. Nu trebuie să așteptăm momentul în care RADET va intra în faliment, pentru a ne găsi nepregătiți. Termoficare Constanța SRL va prelua serviciul de delgarea a distribuției afentului termic in Constanța , de la RADET, care va intra în faliment”, a explicat consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Întrebat de ce a fost nevoie de înființarea și înmatricularea unei alte societăți, devreme ce instanța nu a declarat încă falimentul RADET, Gropoșilă a spus că : “am înființat societatea la Registrul Comerțului și suntem în faza ca în care redefinim termenii de tehnologizare ale acestei societăți, Termoficare Constanța SRL. Pe la începutul lunii martie am depus documentele pentru licențierea societății. Nu putem să operaționalizăm societatea până când RADET Constanța nu va intra în faliment. Am primit un răspuns de la ANRE, avem în finalizarea toate documentele cerute de ANRE, la ora actuală”.

Strategia privind termoficarea în Constanța


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța a vorbit și despre strategia privind termoficarea în Constanța.
“Cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, adică CET, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.
La începutul anilor 90, sistemul acesta avea 105.000 de consumatori. Am ajuns în momentul de față la 55.000.
În strategia privind termoficarea, am făcut un deviz estimativ a ceea ce înseamnă investițiile necesare în sistemul SACET: o centrală termică, în regim de generare-co-generare, de înaltă eficiență, care ar trebui să înlocuiască actuala sursă veche costă în jur de 73,3 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor termice primare se duce la 50 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor secundare, 112 milioane de euro. În total, în jur de 250 de milioane de euro”, a spus Gropoșilă.
 

Aplicații pe POIM

 
Prin intermediul Termoficare Constanța SRL, municipalitatea a aplicat la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, programul pe 2016-2020.
Vor fi depuse 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, un total de 40 de milioane de euro.
Se urmărește schimbarea magistralei de transfer, de la sursă până la punctele termice.
Între timp, Ministerul Energiei trebuie să decidă dacă va ceda sursa administrației locale, pentru că, degeaba se realizează investiția dacă nu se preia și retehnologizează și sursa care produce energia termică.
Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență.

Cât despre datoriile istorice?


Iulian Gropoșilă afirmă că se poate aplica prevederile OUG 60 privind darea în plată: “Darea în plată înseamnă că, în contul creanței, Ministerul să preia activul. După ce preia activul, municipiul Constanța va face o cerere de preluare a acestuia”.
 
Citește și:

Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța „Primul obiectiv este retehnologizarea, schimbarea conductelor principale, cât și distribuția“

ZIUA LIVE. RADET dispare. Termoficare Constanţa va prelua serviciul public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. Cum se va face acest transfer?

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii