Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţi din Montecatini şi Termas de Cuntis, la Techirghiol Cei din Montecatini şi-ar dori să aibă nămolul nostru (galerie foto)

ro

12 Nov, 2012 00:00 6161 Marime text
Techirghiol_1.jpgDelegaţi din Italia şi Spania au sosit sâmbătă la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Vizitatorii nu au venit întâmplător la Techirghiol, deplasarea acestora s-a realizat în cadrul unui program Leonardo, cu finanţare europeană.

În cadrul programului Leonardo, staţiunea Techirghiol este parteneră cu Universitatea din Pisa (Italia), o staţiune din Italia, Montecatini, şi o staţiune din Spania, Termas de Cuntis. Duminică, cei trei parteneri au susţinut la sediul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol un simpozion adresat persoanelor vârstnice şi care a făcut referire la modul cum sunt persoanele vârstnice antrenate în activitatea balneară şi cum sunt folosiţi factorii terapeutici naturali pentru persoanele vârstnice. „Ceea ce este important de subliniat este faptul că nu ne unesc numai rădăcinile romane, limba latina, ci şi modul de activitate. Am constatat că avem acelaşi mod de abordare a persoanei vârstnice în context balnear", a declarat doctorul Olga Surdu, coordonatul proiectului, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri la sediul Sanatoriului Balnear din Techirghiol. La evenimentul mediatic au participat şi coordonatorii proiectelor din Italia şi Spania, şi anume Fausto Bonsignori (Universitatea din Pisa), Antonio Galassi (staţiunea Montecatini Terme) şi Miguel Felipe Alonso Perez (Termas de Cuntis). „Am avut întâlnirile din Italia şi Spania. A venit rândul ca Techirghiolul să-i aibă ca invitaţi pe partenerii străini", a mai declarat doctorul Olga Surdu, coordonatorul programului din partea staţiunii Techirghiol.

Ghid de practici balneare, comun pentru toată Europa

Olga Surdu a mai spus că după doi ani, la finalul programului, va fi editat un ghid de bune practici balneare, care va fi comun pentru toată lumea balneară europeană. Ghidul se va referi la persoana vârstnică. „După vizita în baza de tratament pe care o vom face alături de partenerii străini, vom avea o şedinţă de lucru în care vom discuta şi despre crearea acestui ghid", a explicat ieri dr. Olga Surdu. Aceasta a menţionat că Techirghiol a primit 25.000 de euro pentru derularea programului, menţionând în aceleaşi timp că este primul program Leonardo în care este implicat Sanatoriul Techirghiol.

Techirghiol, prezent pe harta lumii

Prezent la simpozionul medical, primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, a precizat că îşi doreşte ca prin astfel de evenimente staţiunea pe care o reprezintă să fie prezentă pe harta europeană a staţiunilor balneare. „Suntem alături de sanatoriu pentru a sprijini proiectele în care se implică. Şi Primăria Techirghiol este membră a Asociaţiei Oraşelor Termale şi Istorice Europene, din care face parte şi Montecatini. Am ajutat ca Sanatoriul Techirghiol să fie prezent la toate evenimentele organizate în Europa şi nu numai - amintesc aici de recenta deplasare a cadrelor medicale în China. Toate aceste activităţi demonstrează că se fac eforturi serioase pentru a se atinge obiectivul dorit. Sper să reuşim ca Techirghiolul să fie prezent pe harta europeană, şi nu numai, a staţiunilor balneare", a afirmat Adrian Stan.

techirghiol_2.jpg

Montecatini Terme, un concurent puternic

La rândul lui, directorul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, ec. Vasilică Rusu, a apreciat că simpozionul medical desfăşurat în cadrul programului Leonardo este un eveniment foarte important pentru Techirghiol. „Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, sunt peste 40 de delegaţi din Italia şi Spania, Techirghiol este acum un punct de referinţă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană. Înseamnă foarte mult pentru noi ca staţiune balneară să fim alături de Montecatini Terme, un concurent puternic pentru staţiunile balneare din întreaga lume. Faptul că suntem partenerii acestei staţiuni dovedeşte că oferim aceleaşi servicii", a precizat ec. Vasilică Rusu. Managerul sanatoriului a precizat că parteneriatul cu Montecatini reprezintă un câştig în privinţa promovării imaginii ţării noastre în plan extern. Cât priveşte tratamentul care se face la Techirghiol, acesta este renumit atât în Europa, cât şi în Asia, a subliniat ec. Vasilică Rusu. De asemenea, noi avem ceva ce Montecatini ar dori să aibă. „Eu am văzut ce nu au ei. Nu au nămolul de Techirghiol, aceasta este diferenţa între noi şi ei. Au şi ei un nămol din argilă, pe care îl ţin un an la macerat, iar din argilă şi apă fac acel nămol. Pe când noi avem bogăţia noastră chiar aici, pe malul lacului Techirghiol", a conchis ec. Vasilică Rusu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii