Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

ro

14 Dec, 2022 00:00 1885 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează în perioada 13 – 17 decembrie 2022 proiectul „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța. Ieri, 13 decembrie 2022, a avut loc un simpozion aparte la sediul UDTTMR Constanța.


Proiectul a fost deschis marți, 13 decembrie, în ziua în care se marchează oficial Sărbătoarea Etniei Tătare din România, cu simpozionul „Din istoria tătarilor” care a avut loc la sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, începând și i-a avut ca invitați pe dr. Andrzej Drozd – Universitatea din Varșovia (Polonia), dr. Emanuel Plopeanu - Universitatea „Ovidius” din Constanța, dr. Metin Omer - Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Gelil Eserghep
„Vă mulțumesc că ați venit astăzi aici. Sperăm să vă placă momentul care va urma – va fi un simpozion despre istoria noastră, a tătarilor, care în afară de cei doi consacrați istorici – domnilor decani, avem un oaspete extraordinar, unul dintre cei mai buni și mai pregătiți în istoria tătarilor și a lumii islamice, a culturii islamice. Sper să fie un eveniment frumos și vă mulțumesc că ați venit”, a transmis în startul evenimentul președintele UDTTMR – Gelil Eserghep.
dr. Metin Omer
„Bună ziua! Vă mulțumesc pentru că sunteți prezenți aici. Îmi face o deosebită plăcere să deschid eu această conferință mai ales că alături de mine se află doi oameni foarte valoroși, unul dintre ei chiar mi-a fost profesor în perioada studenției la Facultatea de Istorie, acum suntem colegi și îmi este decan. și profesorul dr. Andrzej Drozd, despre care o să spun câteva cuvinte înainte de a-I da cuvântul.
 
Ce înseamnă 13 decembrie – Ziua tătarilor? Este singura țară din lume care are o zi dedicată, prin lege, tătarilor din României. Momentul se referă la ceea ce a însemnat împlinirea idealurilor naționale ale tătarilor. Idealul pentru care au luptat timp de sute de ani și anume crearea unui stat național al lor – au reușit acest lucru în anul 1917, la 13 decembrie/26 după noul calendar, atunci când o adunare consistuantă a declarat crearea Republicii populare Crimeea”, a punctat dr. Metin Omer - Universitatea „Ovidius” din Constanța.
 dr. Emanuel Plopeanu
 „În primul rând, încep cu un firesc și normal la mulți ani adresat comunității tătare de ziua etniei tătare așa cum a fost legiferată de Parlamentul României. Mă declar mult mai puțin pregătit în ceea ce privește istoria tătarilor decât este distinsul dumneavoastră invitat de astăzi, astfel încât nu veți auzi de la mine aspecte care să sublinieze anumite momente istorice, ci mai degrabă m-am gândit la un bilanț al cooperării dintre UDTTMR și Facultatea de Istorie și Științe Politice. Un bilanț care are la bază un parteneriat solid, natural, și care nu trebuie să ne inducă în eroare – nu reprezintă un final, ci un stimul de noi colaborări. Ce am putea constata la ceas aniversar? Sunt câteva direcții în care Facultatea de Istorie a UOC și UDTTMR au colaborat pentru o mai bună cunoaștere a istoriei, tradițiilor, vieții tătarilor din Dobrogea și nu numai. Se vor face peste 2 ani două decenii de la  apariția primei serii de volume din istoria tătarilor, în care au contribuit istorici din Constanța, de la Arhivele Naționale sau de la comitetul de istorie Nicolae Iorga de la Academia Română”, a punctat dr. Emanuel Plopeanu - Universitatea „Ovidius” din Constanța
dr. Andrzej Drozd

„Dragi gazde, în numele tătarilor de la noi, aș spune stimați veri, dragă președinte, dragă Muftiu, dragi invitați, este o onoare pentru mine să fiu aici și să prezint comunitatea tătarilor polonă-lituaniană. Aș spune că sunt pentru a doua oară în Dobrogea. Acum cinci am, am rugat  comunitatea să văd satele tătărești din regiune. Profesorul Metin Omer a fost ghidul meu și ospitalitatea comunității a fost memorabilă pentru mine. Acum încercă să răplătesc această ospitalitate și să fiu alături de voi astăzi, aici. Am să prezint câteva informații și fotografii cu cultura noastră. Am să prezint și un film pe care l-am făcut recent”, a transmis dr. Andrzej Drozd – Universitatea din Varșovia (Polonia).



Filmarea completă a simpozionului poate fi vizionată mai jos:



Sâmbătă, 17 decembrie 2022, începând cu ora 17,00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va avea loc un spectacol susținut de ansambluri și de elevi de la Școala Comunitară de la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.


Proiectul „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România” îşi propune să contribuie la o cât mai bună cunoaștere a principalelor momente istorice în rândul comunităţii tătare din România. Principalul obiectiv al manifestărilor organizate în cadrul proiectului constă atât în apropierea membrilor comunităţii de valorile culturale şi spirituale specifice etniei tătare, cât și de promovarea valorilor identitare în rândul populației majoritare. De asemenea, proiectul îşi propune să contribuie la implicarea cât mai activă a tuturor membrilor în viaţa comunităţii prin participarea la evenimentele organizate de UDTTMR.


„Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, marcată anual la data de 13 decembrie, este recunoscută oficial prin Legea nr. 453/2006. Potrivit acesteia, „în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate zilei de 13 decembrie”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii