Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

ro

12 Oct, 2023 10:44 1061 Marime text






Astăzi, 12 octombrie 2023, de la ora 11:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă.
 
Manifestarea, care se desfășoară în perioada 12-14 octombrie a.c., reunește o serie de specialiști în domeniu din țară și străinătate și reprezintă un demers cultural și științific menit a marca împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român. Lucrările înscrise în cadrul simpozionului abordează o paletă largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române, Războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878; Integrarea Dobrogei în granițele statului român; Moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, Relațiile româno-turce în perioada secolelor XIX-XX ș.a.
 
În cadrul manifestării este lansat și volumul Dobrogea otomană în documente (1420-1878) și, de asemenea, sunt prezentate publicului larg două expoziții tematice, respectiv Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă, organizată de MINA Constanța, Arhivele Naționale ale României și ICEM Tulcea, precum și expoziția Adakale trăiește!, organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității București.
 
Simpozionul cuprinde două zile de comunicări, urmând ca în ultima zi de desfășurare, toți invitații să participe la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, unde vor putea fi vizionate mai multe lăcașe de cult și monumente istorice musulmane, precum și Muzeul de Artă Orientală găzduit de Casa Panaghia.
 
 
Întreaga manifestare este organizată de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Procesul de organizare a fost sprijinit constant de Consulatul general al Republicii Turcia la Constanța, iar compania turcă Turkish Airlines s-a implicat printr-un generos act de sponsorizare.
 
Momentele științifice și culturale ce au loc în cadrul manifestării, ca și întregul demers cultural fac parte din Proiectul Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea, desfășurat de MINA Constanța cu co-finanțare nerambursabilă a Administrației Fondului Cultural Național (Aria tematică: Patrimoniu Cultural Material).

La eveniment este prezent Constantin Cheramidoglu și Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius.
Claudiu Turcitu a luat cuvântul::

„Evenimentul este încadrat într un proiect legat de interferentele culturale româno-turce. Succes lucrărilor noastre care sper să îmbogățească din punct de vedere istoric cunoștințele despre relațiile dintre turci și români. Încerc de fiecare dată să aduc un plus de valoare și acest proiect reprezintă un pas înainte”


Aurel Mototolea spune că în anul 2013 a mai fost realizat un simpozion similar

Emanuel Plopeanu declară:

„Vreau să salut prezența colegilor din Republica Turcia. Sunt absolut convins că această manifestare va fi un succes.Putem spune că moștenirea otomană și turcă în Balcani este analizată în întreaga ei dimensiune”

Claudiu Turcitu, unul dintre autorii volumului "Dobrogea Otomană în documente" face prezentarea volumului

Majoritatea documentelor provin de la Arhivele Naționale de la București, menționează el

„Trebuie să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea volumului. Am fost sprijinit inclusiv de studenți
Volumul beneficiază și de o traducere în limba engleză”, punctează acesta.


Ovidiu Cristea, fostul director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din București va prezenta alte două volume.

Are loc momentul comemorativ în onoarea lui Virgil Coman.

Citește și
Simpozion internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, organizat la MINA Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii