Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Minciunele (rețetă din 1933)

ro

17 Jan, 2022 08:41 1813 Marime text

Minciunelele sau uscățelele sunt niște prăjituri.




Ele o prepară din făină, gălbenuș de ou și puțin rom. Nu punem albușul, fiindcă nu dă voie să crească prăjitura în deajuns și le și întărește. Se prepară astfel: se ia făina, se cerne și se pune pe o planșetă. În mijlocul făinii spargem ouăle punând numai gălbenușul, câteva picături de rom și su un vârf de cuțit de sare. Cu ajutorul unei furculițe sau a unui cuțit mestecăm până se face o cocă potrivit de tare.



Luăm această cocă și o frământămcu podul palmei.





Apoi întindem foaia su sucitorul până ajunge la grosimea de 2-3 mm. Luăm ruleta și tăiem diferite forme. De obicei o facem fundulițe. Formele făcute le punem într-o cratiță cu grăsime încinsă pe mașină. Când s-au rumenit le scoatem și le punem pe o farfurie, pudrându-le cu zahăr.





Alte forme afară de fundulițe sunt și trandafirașii. Luăm 3 pahare de mărimi diferite și cu ele tăem din foaie. Le punem după mărime una peste alta, iar la mijloc facem o gropiță cu degetul unde punem o vișină din dulceață. Se coc la fel ca minciunelele. Aceste prăjituri se servesc calde și mai ales când servim vin.




Cantități: 200 gr. făină, 2 gălbenușuri de ou, rom câteva picături.




Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.



Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).




Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.





În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.



Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro


Citește și:


GastroArt Borș de sfeclă (rețetă din 1931)


GastroArt Budincă de creer (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii