Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 18 11 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublu eveniment la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea Vernisajul expoziției și lansarea volumului „Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja”

ro

18 Nov, 2025 13:04 192 Marime text
Sursa foto: Facebook Institutul Național al Patrimoniului

Joi, 20 noiembrie 2025, de la ora 13:00, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea găzduiește vernisajul expoziției și lansarea de carte „Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja”, anunță Institutul Național al Patrimoniului.
 
Proiectul cultural Multiculturalitate și Gastronomie Tradițională în Dobrogea, inițiat de Institutul Național al Patrimoniului se va finaliza cu un dublu eveniment, vernisarea expoziției și lansarea volumului bilingv intitulat „Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja”.
 
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat într-un parteneriat larg, cu sprijinul specialiștilor de la Muzeul de Etnografie și Artă populară, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.
 
Volumul aduce în atenția publicului un relevant exemplu de patrimoniu cultural imaterial din România: gastronomia tradițională a Dobrogei, expresie a unei conviețuiri interetnice îndelungate și a unei diversități culturale remarcabile. În acest teritoriu, români, aromâni, greci, meglenoromâni, ruși lipoveni, tătari, turci și ucraineni, precum și alte etnii, au contribuit la conturarea unui mozaic gastronomic unic, în care rețetele nu sunt doar formule de gătit, ci purtătoare de memorie și identitate.
 
Volumul „Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja”, în care interacțiunea dintre tradiție și modernitate, dintre local și global, devine vizibilă și semnificativă, cuprinde rețete (tradiționale) prezentate de șapte comunități etnice din Dobrogea, experiențe și practici culturale, rezultatul colaborării dintre cercetători, comunități și instituții preocupate de documentarea și transmiterea valorilor patrimoniale.
 
Citește și:
„Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea” – un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic al regiunii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii