Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Budincă de creer (rețetă interbelică)

ro

14 Jan, 2022 08:39 1682 Marime text

Luăm un creer de vițel, îl curățim de peliță și vinișoarele de pe el, îl prăjim cu puțină ceapă în untură, îl sărăm, îi dăm și puțin piper, iar dacă s-a răcit, îl dăm prin sită.






Facem din o lingură de unt puțin rântaș, pe care îl subțiem cu 1 dcl. de lapte și mestecăm în continu, trebue fiert atâta până se îngroașe și se desprinde de cratiță.
Dacă s-a răcit rântașul, mestecăm cu 4 gălbenușuri și cu creerul presat.





Din 4 albușuri facem spumă, pe care o mestecăm cu 20 gr. făină, apoi ușor cu creerul. Îl așezăm într-o formă bine unsă și presărată cu făină, ferbem în aburi.




La servit, stoarcem zeama dela o lămâie, pătrunjel verde tocat mărunt și unt fierbinte.






Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.





Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).




Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.





În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.



Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.


Citește și: 


GastroArt Carne de vițel cu sos tartar (rețetă interbelică)



GastroArt Papara de ouă cu cartofi (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii