Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 23 06 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea” – un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic al regiunii

ro

23 Jun, 2025 14:19 134 Marime text

 
 
 
Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Programe, anunță începerea activităților din cadrul proiectului Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN),ce au debutat cu cele trei ateliere gastronomice, desfășurate în perioada 17–18 iunie 2025, în județul Constanța.
 
Proiectul își propune redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei! The Taste of Dobrogea! Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de rețete specifice fiecărei etnii, care vor fi illustrate, documentate și traduse în engleză.
 
 
Atelier gastronomic tătăresc 17 iunie
 
Atelierul gastronomic tătăresc s-a desfășurat în bistro-ul Musafir Efendi, situat în centrul istoric al municipiului Constanța. Copiii din comunitatea tătară au gătit împreună cu părinții și mentorii tradiționalul șuberek, într-un exercițiu de transmitere intergenerațională a rețetelor, dar și de consolidare a identității culturale.
Activitatea a pus în valoare rolul educativ al patrimoniului imaterial și a evidențiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generații, promovând valori commune, precum solidaritatea, tradiția și respectul pentru diversitate.
 
Atelier gastronomic armân

 
Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunității armâne, desfășurat într-un cadru autentic, la Ferma Ilie Zelca. Tinerii participanți au pregătit, alături de membrii comunității, o plăcintă tradițională cu brânză, spanac și praz, după o rețetă transmisă din generație în generație. Atelierul a reprezentat un gest de recunoaștere și valorizare a patrimoniului imaterial armân, esențial în spațiul dobrogean. Evenimentul a fost susținut de membri activi ai comunității armâne, printre care domnul Petruț Gheorghiță, susținător activ al patrimoniului etnic dobrogean și membru de bază al comunității armâne din România, domnul Ilie Zelca, care ne-a găzduit și a susținut întreg atelierul, precum și de Ansamblul de dansuri armănești „Iholu”, care s-au antrenat în concursul de gătit, precum și Fundației Gheorghe Halit, al cărui sprijin logistic a fost esențial în reușita activității.
 
18 iunie – Atelier gastronomic turcesc
 
La sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România – Filiala Cobadin, a avut loc atelierul gastronomic turcesc, menit să recreeze atmosfera unei nunți tradiționale turcești. Participanții, membri ai comunității turce și tineri din ansamblul folcloric Genç Umutlar, au pregătit și servit o varietate de preparate emblematice, precum Düğün Çorbası (ciorbă de nuntă), Saraylı (desert cu origini otomane), Dolma, Mantı și Kürdan Kebabı – rețete păstrate cu grijă și transmise din familie în familie.
 
Aceste activități au avut drept scop documentarea și promovarea gastronomiei tradiționale multietnice din Dobrogea, implicarea comunităților în culegerea de rețete tradiționale și creare de arhive multimedia, precum și pregătirea unui rețetar bilingv– „Gustul Dobrogei / The Taste of Dobrogea” – care va fi lansat public în cadrul expoziției finale ce va avea loc la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea.
 

Un demers strategic pentru valorizarea patrimoniului imaterial
 
Institutul Național al Patrimoniului contribuie prin acest proeict la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial
Dobrogea rămâne un exemplu de conviețuire interetnică, iar gastronomia sa – o mărturie vie a unei moșteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activități, documentări și evenimente care vor contribui la consolidarea identității culturale locale și naționale.
 
Pentru mai multe informații despre proiect și activitățile viitoare, vă rugăm să consultați pagina oficială a Institutului Național al Patrimoniului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii