Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Tratament la copiii cu tulburări din spectrul autist

ro

09 Apr, 2014 10:04 2349 Marime text
De circa 3 ani de zile mă preocupă găsirea unei strategii de tratament eficiente pentru copiii cu afecțiuni din spectrul autist (cu diferite forme, de la tulburări ușoare de comportament, dificultăți de vorbire, până la agresivitate, agitație intensă și tulburări grave de comportament).

Indiferent de ”numele” medical pus acestei tulburări – provocarea pentru un terapeut care vede copilului ”în întregime” rămâne aceeași.

Am pornit în tratament cu protocolul CEASE, dezvoltat de dr. Tinus Smits, care a preluat ideea izopatiei de la dr. Jean Elmiger.
După 2 ani de experiență cu acest protocol, am început să-l modific treptat și să-l ”ajustez” pentru că am înțeles care sunt principalele sale probleme.
În prezent, sunt în plin proces de restructurare a acestui protocol – și de adăugare a unor remedii naturale utile și eficiente, precum și de re-definire completă a strategiei de tratament.

Voi posta pe site o serie de materiale informative, cu privire la stadiul actual în care am ajuns cu acest protocol – iar mai multe informații vor exista în noua carte ”Sănătate 5D” ce va apare curând în varianta tipărită, pe site-ul nostru.

În acest material introductiv, doresc doar să vă precizez câteva direcții generale importante în strategia de tratament a copiilor cu tulburări din spectrul autist:

DIETA este ESENȚIALĂ pentru acești copii.
Există o serie de grupe alimentare care agravează vizibil și clar tulburările fizice și comportamentale ale acestor copiii. După ce am observat peste 150 de cazuri de copii cu tulburări din spectrul autist – am putut defini alimentatele ce trebuie COMPLET evitate în alimentația lor. Le voi enumera în ordine:
1) ZAHĂRUL și dulciurile – reprezintă ”dușmanii” numărul 1 ai acestor copii – producând agitație, fragmentarea gândirii, tulburări de atenție și concentrare și MAI ALES AGRESIVITATE!! Părinții care au reușit să NU mai dea zahăr și dulciuri copiilor au observat diferența clară. Problema cu acești copii este că au glandele suprarenale extrem de slăbite și fac hipoglicemie foarte ușor, la cel mai mic stres – de aceea AU POFTĂ DE DULCIURI ȘI ZAHĂR. Dar fructele foarte dulci și mierea de albine îi pot ajuta să se echilibreze. De asemenea, produsele de susținere a suprarenalelor sunt ESENȚIALE în tratamentul lor.
2) LACTATELE, în special cele de vacă – sunt ”dușmanii nr 2” ai acestor copii – care au cu toții tulburări intestinale importante ȘI NU POT DIGERA sub nici o formă lactatele – indiferent de forma lor (oricum, aceste alimente NU pot fi digerate de corpul omenesc și am un întreg articol despre acest subiect). Lactatele produc mucus și blochează sinusurile și limfaticele capului, produc răceli, otite, tulburări de vedere și de auz acestor copii. În plus, lactatele constipă, afectează tiroida și duc la creșterea în greutate. Sunt alimente importante de evitat.
3) PROTEINELE ANIMALE – trebuie reduse la minim, folosindu-se în special proteine mai ușor de procesat și digerat (pește, curcan, pui de țară) și ouă de prepeliță. Se va evita carnea de vacă, de porc, de oaie, produsele tip mezel sau alte preparate (care au acid benzoid și sulfiți – ca și substanțe conservante, precum și cantități exagerate de sare).
4) CONSERVE – sub orice formă, în orice fel de ambalaj și cu orice fel de aditivi adăugați.

Acești copii au nevoie de:
1) FRUCTE proaspete și coapte (fructe cât mai dulci cu putință, fructoza din aceste fructe coapte fiind folosită în special de creier și ficat. Fructele NU au zahăr – ci au carbohidratul simplu numit FRUCTOZĂ, o moleculă mai simplă decât glucoza, pe care celulele omenești o primesc fără consum de energie, prin difuziune directă). Fructele cu gust acru – sunt mai acide, cele cu gust dulce, sunt mai alcaline. Copiii au nevoie de cât mai multe fructe alcaline – adică gustul dulce, sau dulce-acrișor. Fructele uscate tip smochine, curmale, stafide, goji, caise uscate, prune uscate – sunt bune, cu condiția să nu fie conservate cu sulfiți (uitați-vă pe etichete!).
2) LEGUME – preparate în toate felurile, crude, salate, la abur, fierte, pasate, supe, mâncăruri etc
3) CEREALE INTEGRALE – în special cele FĂRĂ GLUTEN (adică NU făină albă din grâu, secară, orz, ovăz, porumb – și NICI produse tip cereale, fulgi, paste și produse din aceste făinuri) – ci cereale tip orez, mei, hrișcă, quinoa – și produse din acestea (paste, biscuiți, fulgi, cereale încolțite etc).
4) SEMINȚE tip nuci, migdale, alune, semințe floarea soarelui, dovleac, pin sau semințe de in, susan, cânepă sau chia – ca atare, sau sub formă de făinuri (în shake-uri sau salate).
5) PROTEINE ușoare – tip carne de pește, curcan, pui de țară sau ouă de prepeliță – în cantitate moderată.
6) LICHIDE MULTE – apă în special, dar și ceaiuri, sucuri de fructe sau limonadă (apa cu lămâie și miere este foarte utilă în alimentația zilnică a acestor copii).

Acești copii pot avea nevoie de mese mai dese, la 2-3 ore, datorită hipoglicemiei caracteristice pe care o au – precum și de hidratare permanentă.

ELIMINĂRILE sunt esențiale pentru acești copii:
1) INTESTINUL este locul lor de ”blocaj”, de aceea majoritatea sunt constipați sau au probleme tip intestin iritabil (constipație alternând cu diareea).
De aceea, alimentația naturală, prezentată mai sus, bogată în fructe, legume și semințe, evitarea lactatelor și dulciurilor ajută la ameliorarea constipației.
Vom discuta despre multe produse ce pot fi utilizate pentru îmbunătățirea motilității intestinale.
Să nu uitați!
Dacă este constipat copilul în timpul protocolului de detoxifiere, sau dacă intestinul Nu evacuează corespunzător, va face agravări respiratorii!! sau de altă natură.

2) RINICHII și buna lor funcție este foarte importantă și TOȚI acești copii au rinichii slăbiți (datorită suprarenalelor slăbite), de aceea NU elimină bine.
CONSUMUL de lichide este foarte foarte important.
De asemenea, sunt importante ceaiurile cu acțiune tonică asupra rinichilor și remediile de întărire a lor.

3) PIELEA este un alt loc important de acționare, pielea este considerată ”al treilea rinichi” și mulți copii au avut sau au probleme cu pielea, datorită slăbiciunii funcționale a rinichilor. Fie au avut erupții, fie apar erupții, fie pielea este foarte uscată, fie transpirația este foarte abundentă. Vor exista multe reacții la nivelul pielii, tip agravări sau eliminări și este important ca părinții să le înțeleagă și să le gestioneze corect.
Multora dintre acești copii le place foarte mult apa, să facă baie, să stea mult în apă, ca și cum simt nevoia să se curățe continuu. Altora le este frică de apă, în special de spălatul pe cap.
Menținerea curățeniei pielii este vitală pentru acești copii, de aceea există multe măsuri ce pot fi luate la acest nivel.

4) Toți acești copii fac multe alte tipuri de eliminări – la nivelul mucoaselor respiratorii sau genitale, la nivel emoțional sau comportamental.
Vom detalia treptat aceste procese, întrucât înțelegerea lor este importantă pentru urmărirea strategiilor de tratament.

NU UITAȚI: DIETA ȘI ELIMINĂRILE sunt ESENȚIALE pentru sănătatea copiilor.
Va urma – cu detalii privind tratamentele și detoxifierile.

http://www.centrulnatura.ro/tratament-la-copiii-cu-tulburari-din-spectrul-autist-nou/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii