Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:53 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 9 noiembrie 2015 Pomenim unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi. Vindecătorul de cancer

ro

09 Nov, 2015 01:31 1364 Marime text
În fiecare an, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei.

La botez a primit numele de Anastasie. La vârstă de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-şi continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chioş, unde lucrează că pedagog şi dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.
După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujeşte la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneşte mitropolit onorific de Pentapolis.

Exilat în Grecia
Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanţă, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic şi întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. Trece la cele veşnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an şi jumătate chinurile cancerului. Deşi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer şi de alte boli grave.
Printr-o întâmplare minunată, trupul sau este descoperit neputrezit şi izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.

Moaştele Sfântului Nectarie în România
Creştinii se pot închină moaştelor Sfântului Nectarie la:
- Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti (părticele din moaştele sale sunt prezente aici din anul 2002);
- biserica "Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iaşi (în anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi, Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaştele sfântului acestei biserici)
- paraclisul Mănăstirii "Maica Domnului - Bucuria neaşteptată" din Mănăstirea rupestră Şinca Veche, judeţul Braşov (moaştele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);
-Mănăstirea Putna;
- Schitul "Sfinţii Ioan şi Nectarie" din Brădetu, judeţul Argeş;
- Mănăstirea Halmyris din comună Murighiol, judeţul Tulcea;
- Catedrala arhiepiscopală din Galaţi;
- capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi;
- biserica "Sfinţii Voievozi" din satul Ghimicesti, comună Fitionesti, judeţul Vrancea;
- biserica "Sfânta Treime" din localitatea Bucium, judeţul Braşov;
- biserica Spitalului TBC din Sibiu;
- biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Izvorul Tămăduirii" a Spitalului Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava;
- Biserica Memorială "Mihai Viteazul" din Albă Iulia.
(Adrian Cocoşilă)
Sursa: Calendar Ortodox
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii