Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor. Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa a fost declarată Biserica Veteranilor Teodor Tiron (galerie foto)

ro

17 Feb, 2019 15:17 2733 Marime text
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. 
 
Cu acest prilej, la parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei” din Constanța (zona Medeea) va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi a avut  loc sfințirea unui monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor, întrucât suntem în Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Biserica va fi declarata Biserica Veteranilor români cu hramul Teodor Tiron.

Sfântul Mare Mucenic a fost ostaş în ceata Tironilor sau recruților din legiunea condusă de generalul Vringa.

Când s-a poruncit ca toţi soldaţii să jertfească idolilor, Teodor nu a intrat în templu. Pentru multa dragoste pe care ostaşii o aveau faţă de Teodor, Vringa l-a lăsat câteva zile să se hotărască.

În acest timp, Teodor s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea răbdare, iar ca să arate neputinţa zeilor, a dat foc noaptea templului păgân.

Din porunca dregătorului Puplie, a fost supus la chinuri și de fiecare dată rămânea nevătămat. Atunci, dregătorul plin de mânie a poruncit ca Teodor să fie aruncat într-un cuptor cu foc și, astfel, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
 
Sfântul Teodor a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. El s-a născut în Siria şi a fost ostaş de seamă în armata romană în legiunea Tironilor formată din ostaşi tineri (de aici şi numele de Teodor Tiron ce-l poartă) sub conducerea generalului Vringa.

Sfântul comanda o cohortă de 893 de ostaşi, cei mai buni dintre toţi ostaşii legiunii (care numărau peste 5 000 de soldaţi) şi aceştia se numeau margariţi (adică tari şi puternici). În toamna anului 304, legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraş aşezat la 85 de km de Marea Neagră.

La ceva timp după aşezarea în Amasia, legiunea a primit ordin ca toţi ostaşii să aducă jertfă zeiţei Cibela. Ritualul păgân era totodată și un mod prin care se verifica credinţa ostaşilor, împăraţii voind să cunoască în ce măsură pătrunsese creştinismul în rândurile armatei.

La o mare sărbătoare a păgânismului legiunea s-a îndreptat spre templul din mijlocul cetăţii. Sfântul Tiron a mărturisit că este creştin în faţa comandantului Vringa. Acesta l-a sfătuit să renunţe la credinţa în Hristos şi să jertfească idolilor. Pentru a lua o decizie, sfântului i s-a dat  un timp de gândire.
 
În acea noapte Sfântul Teodor a incendiat templul zeiţei Cibele, a fost descoperit şi dus înaintea guvernatorului Puplie, informează basilica.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii