Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujbă oficiată de IPS Teodosie. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

ro

25 Jun, 2020 14:43 2115 Marime text
  • IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji vineri, 26 iunie, de la ora 18.00, la biserica „Sf. Ștefan” de la Gară.
  • Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu, urmată de sfințirea apei.
  • Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet și Astion și ale Sf. Nectarie, aduse de la Catedrala arhiepiscopală.

Duminică, 28 iunie 2020, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica „Sf. Nectarie” din cartierul constănțean Medeea.

Sf. Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii Catedralei arhiepiscopale din Constanța și ai celei mai vechi biserici din Medgidia.

Duminică, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, urmată de Taina Sf. Maslu la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia.

Luni, 29 iunie, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, în ziua hramului, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie.

Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, contribuind la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 î.Hr. şi a primit la Botez numele de Simon. El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în țara noastră. Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.

La rândul său, Sf. Apostol Pavel s-a născut în cetatea Tars şi a primit numele de Saul.

A studiat Vechiul Testament şi a devenit apărător al Legii Vechi și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor. Pe când mergea la Damasc, pentru a-i prigoni pe creştini aude glasul lui Hristos care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”. După revelație se converteşte la creştinism. Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 d. Hr. şi a primit numele Pavel. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că „este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.

În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii