Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 01 10 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Valu lui Traian caută furnizor de catering pentru programul „Masă sănătoasă” (DOCUMENT)

ro

01 Oct, 2025 13:03 110 Marime text

 sursa foto: Freepick.com
 
Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a lansat o procedură de selecție de oferte pentru atribuirea unui contract de servicii de catering destinate elevilor Școlii Gimnaziale nr. 1, în cadrul Programului național „Masă sănătoasă”.

Valoarea estimată a contractului este de 467.148,78 lei (fără TVA), iar ofertele pot fi depuse până la data de 8 octombrie 2025, ora 10:00.

Câștigătorul va fi responsabil de prepararea, ambalarea și livrarea zilnică a meselor către unitatea de învățământ, în conformitate cu cerințele și standardele stabilite în caietul de sarcini. Hrana va trebui să respecte normele de nutriție și igienă prevăzute în program, fiind destinată exclusiv elevilor.

Vor fi furnizate sandwich-uri cu unt, şuncă de curcan/pui, caşcaval și legume -roșii, castravete, salată; sandwich-uri cu piept de pui la grătar cu legume crude- gogoșar, varză, morcov; sandwich-uri cu pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude- gogoșar, varză, morcov,sandwich-uri cu șnitel de pui cu legume crude-salată verde, ardei gras.

Pachetul alimentar include obligatoriu și un fruct întreg. Se va furniza câte un tip de sandwich în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, pentru fiecare elev.

Este vorba de 600 de elevi din ciclul primar și 417 din ciclul gimanzial, însumând 1017 beneficiari.
 

Programul de livrare este zilnic (luni-vineri), între orele 09.00-09.15, se va livra pachetul alimentar din respectivă. Este vorba despre 34 de zile în perioada 01.11.2025-31.12.2025.
 

Principiile care trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii sunt următoarele:

- nuse adaugă aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potențiatori de arome şi gust;
- produsele de origine animalăși nonanimală din care se prepară mâncărurile nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanțe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare, uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.
Deasemenea, ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjeşte, ci se înăduşeşte cu apă.
- Sarea iodată utilizată nu trebuie să conţină anti aglomeranți sau orice alt aditiv.

- Este necesară evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile;
- interdicţia folosirii cremelor cu ouă și frişcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecţionate după fierbere.

Pachetele alimentare care urmează a fi livrate se păstreazăîn condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare,conform legislației în vigoare.

Unităţile de învăţământ au obligația de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.

Termenul maxim pentru consumul produselor transportate de la furnizor către unităţileşcolare va fi de 24 de ore de la momentul ambalării pentru sandviciuri.

La prepararea pachetelor alimentare se vor respecta condiţiileigienico-sanitare, condițiile de etichetare şi se vor folosi gramajele indicate la prevederile din Hotărârea nr. 23/28.01.2025 privind instituirea Programului național Masă sănătoasă”, respectiv:
 
Calitatea produselor

Produsele alimentare trebuie să se încadreze în parametrii stabiliți de Regulamentul (CE) nr. 2073/2003 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificările şi completările ulterioare. Pachetele alimentare trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar și ale Ordinului Ministrului Sănătății Publice nr. 1563/2008 pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, precum și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.

Produsele lactate (unt, brânzeturi etc.) trebuie să se încadreze în prevederile Regulamentului nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole; SR 1286/A.1/1997 - Brânzeturi cu pastă opărită (caşcaval).

Pentru grupele speciale de consumatori - copii cu diabet, intoleranță la lactoză, gluten sau alte probleme de natură medicală - se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. Tipul de hrană de regim și cantitatea necesară se prevăd în anexa la contractul de furnizare, fiind specificate pentru fiecare şcoalăşi elev.
 

Ce va conține pachetul

Compoziția pachetului respectă limite clare privind cantitățile și proporțiile fiecărei categorii de alimente, fiind structurat astfel:
Pachetul va conține produse de panificație obținute din făină integrală – fie pâine feliată, fie batoane sau chifle - într-o cantitate de maximum 80 de grame, reprezentând cel mult 50% din greutatea totală a pachetului.

Pe lângă acestea, vor fi incluse produse din carne (precum șuncă slabă, piept de pui etc.) și/sau brânzeturi sau derivate lactate (cașcaval, telemea, brânză proaspătă etc.), în cantitate de minimum 40 de grame, acestea reprezentând cel puțin 25% din greutatea totală.

De asemenea, pachetul va conține legume proaspete- roșii, castraveți, salată sau alte produse similare - în cantitate de maximum 40 de grame, cu un aport de cel mult 25% din greutatea totală.

La aceste componente de bază se va adăuga obligatoriu un fruct, ales dintre următoarele: măr, mandarină, clementină sau alte fructe de sezon.

Comanda unității de învăţământ va fi lansată către Prestator până cel mai târziu ora 08.00 AM pentru ziua în curs.

Finanțarea este asigurată din bugetul de stat, iar plățile se vor face lunar, pe baza documentelor de livrare confirmate de școală și aprobate de autoritatea contractantă. Termenul de plată este de 30 de zile de la recepția lunară a serviciilor.

Nu se solicită garanție de participare, însă este impusă o garanție de bună execuție în cuantum de 5% din valoarea contractului, conform legislației în vigoare.



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:

Cumpărări ConstanțaPrimăria Valu lui Traian a semnat două contracte privind servicii de proiectare și management pentru obiectivul „Protejarea Biodiversității” (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii