Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:01 07 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie

ro

07 Dec, 2019 12:57 726 Marime text

Peste 10.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie în cele trei zile în care acestea au stat la Brăila, unde au fost aduse cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al oraşului, Sfântul Nicolae, după cum a informat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preot Rareş Bucur, scrie agerpres.ro. 

"Peste 10.000 de credincioşi au fost 'călători pe calea sfinţilor' în cele trei zile de pelerinaj, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada bisericii Sfântul Nicolae din Brăila. Manifestările pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al oraşului Brăila s-au încheiat la Catedrala Naşterea Domnului, cu inaugurarea unui Centru pentru tineret, dotat cu cele necesare pentru socializare şi petrecerea timpului într-un cadru primitor în care cărţile şi prietenii le sunt aproape", a spus Rareş Bucur.

Ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila a început vineri, cu vizita Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice "Sfântul Nectarie" Veneţia Medical, unde persoanele aflate în Secţia de Îngrijiri Paliative au primit Sfânta Împărtăşanie.

"Din luna octombrie a acestui an, în baza unui act bisericesc de cooperare şi de filantropică lucrare dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi acest spital brăilean, pacienţii, însoţitorii acestora şi personalul medical beneficiază de asistenţă duhovnicească permanentă, în unitatea medicală fiind amenajată şi o capelă care a fost pusă sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul", a precizat preotul Bucur.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae din municipiul Brăila, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor veniţi să participe la slujbă în ziua de cinstire a ocrotitorului spiritual. Acestora li s-au adăugat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din acest oraş de la Dunăre.

Cu această ocazie, Corul Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.


"Sfântul Nicolae a fost văzut de către bătrânul episcop Nicolae, o rudenie a sa, ca un nou soare care apare pe cerul bisericii ca un învăţător mare al dreptei credinţe şi promotorul iubirii milostive către toţi oamenii, dar îndeosebi către cei bolnavi şi copii. De aceea şi copiii, în general, îl consideră pe Sfântul Nicolae ca fiind sfântul nostru. (...) Toate programele liturgice, culturale, educative şi social-filantropice desfăşurate cu precădere în această săptămână în Brăila ne ajută să reconstituim chipul blândeţii, bunătăţii şi iubirii milostive a lui Hristos prin Sfântul Ierarh Nicolae, care să ne apere, să ne ajute, să ne inspire şi în special să-i întărească pe cei care-i poartă numele şi faptele sale în Biserică, în societate, în ţară şi în lume", a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a premiat 20 elevi care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare, reprezentanţi ai mai multor licee şi colegii din judeţul Brăila. Tinerii au primit diploma eparhială "Tinereţe şi credinţă", premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Conform tradiţiei, Primăria Brăilei a pregătit şi anul acesta 2.500 de porţii de sarmale de post, pe care le-a oferit la Biserica "Sfântul Nicolae", după oficierea Sfintei Liturghii, iar toţi copiii prezenţi la slujbă au primit daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop peste 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet. 

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 

Ti-a placut articolul?

Comentarii