Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constanței, la judecată cu Parohia Sfântul Nectarie Taumaturgul, pentru desființare lucrări

ro

06 Aug, 2023 13:12 1800 Marime text
Parohia Sfantul Nectarie Constanța
  • Primarul Constanței a dat în judecată Parohia Sfântul Nectarie.
  • Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de autorizare desființare lucrări (Legea 51/1991) și, potrivit legislației în vigoare, obiectul vizează o serie de lucrări întreprinse la lăcașul de cult pe care autoritățile locale le apreciază drept nelegale.
Primarul Municipiului Constanța a chemat în judecată Parohia Sfântul Nectarie Taumaturgul, cazul aflându-se în atenția Judecătoriei Constanța.
 
Dosarul a primit numărul unic 5834/212/2023, iar la primul termen de judecată instanța a amânat procesul, pe fondul protestelor magistraților.
 
Următoarea înfățișare a fost stabilită pentru data de 10 noiembrie 2023, de la ora 8.30.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de autorizare desființare lucrări (Legea 51/1991) și, potrivit legislației în vigoare, obiectul vizează o serie de lucrări întreprinse la lăcașul de cult pe care autoritățile locale le apreciază drept nelegale.
 
Potrivit legislației, astfel de dosare vizează lucrări pentru care nu ar exista autorizație de construire, primarul putând solicita instanței să dispună obligarea pârâtului la desființarea lucrărilor și, în caz contrar, autorizarea edilului să desființeze lucrările.
 
De asemenea, în timpul judecării procesului, pârâții au posibilitatea să facă demersurile necesare pentru a intra în legalitate cu lucrările reclamante (să obțină autorizațiile cerute de lege).
 
La ședința de la primul termen de judecată, la instanță s-au prezentat reprezentanții parohiei, lipsind reprezentantul primarului.
 
La momentul respectiv, „instanța arată că prin Hotărârea nr. 3/20.06.2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Constanța s-a decis adoptarea ca formă de protest, începând cu data de 21 iunie 2023 pentru o perioadă nedeterminată, amânarea soluționării cauzelor, exceptând cauzele urgente“.
 
Astfel, s-a acordat termenul din luna noiembrie 2023, între timp părțile având posibilitatea să depună la dosarul cauzei înscrisuri în legătură cu litigiul deschis în instanță.
 
Amintim, în toamna anului trecut, Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Parohia Sf. Nectarie din Constanța, pentru împrejmuirea lăcașului de cult.
 
După cum se arată și în edițiile anterioare, prin CU 2621 din data de 19 octombrie 2022, parohia, prin preot paroh Pădure Marinel, a solicitat și obținut girul municipalității pentru construire împrejmuire la biserica de pe strada Spiru Haret, din zona CET-Medeea, lucrările fiind executate fără autorizație de construire, conform portalului Primăriei Constanța. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
 
Acum, părțile au la dispoziție intervalul până la următorul termen de judecată, din luna noiembrie, pentru a depune la dosar orice acte sau documente considerate utile cauzei.
 
Decizia pe care Judecătoria Constanța o va lua la finalul procesului va putea fi atacată la instanța de control, respectiv, Tribunalul Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Registrul Certificate Urbanism al Primăriei Municipiului Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar a renunțat la proces
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii