Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 08 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Constanța continuă modernizarea bisericii. Noi lucrări autorizate pentru compartimentări și accese

ro

07 May, 2025 14:46 355 Marime text

Parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din municipiul Constanța, aflată sub oblăduirea Arhiepiscopiei Tomisului, a obținut certificatul de urbanism nr. 744/07.05.2025, emis de Primăria Constanța, în vederea modificării unui proiect existent de construcție. Documentul permite realizarea unor intervenții de compartimentare interioară nestructurală, precum și amenajarea unor scări și podeste care vor contribui la îmbunătățirea funcționalității spațiului liturgic.

Mai exact, lucrările vor consta în:

  • modificarea compartimentărilor interioare nestructurale la parter, demisol și supantă (cafas);

  • amenajarea unei scări interioare și a unui podest la demisol;

  • realizarea unei scări exterioare pentru accesul direct în altar.


Scopul declarat al acestui certificat este obținerea unei autorizații de construire, care să actualizeze și să extindă prevederile autorizațiilor anterioare – AC nr. 138/12.02.2025 și AC nr. 1445/11.09.2014. Certificatul este valabil 24 de luni, până la data de 7 mai 2027.


Proiectul de reconfigurare: între istorie și renaștere

Aceste noi lucrări se înscriu într-un proiect amplu de modernizare și extindere a bisericii situate pe strada Spiru Haret nr. 4D, în cartierul Medeea. Lucrările de reconfigurare arhitecturală au început în 2025 cu modificarea acoperișului și a fațadelor lăcașului de cult, după ce autorizația nr. 138/2025 a fost emisă în acest scop. Construcția bisericii se desfășoară în regim D+P+Mp (demisol, parter și mezanin – cafas), cu o durată estimativă a lucrărilor de 36 de luni.
 

Biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul și Sfântul Tiron” are o istorie încărcată de simbolism și durere. A fost ridicată pe locul unei alte biserici, demolate din motive de siguranță. Aceasta fusese construită după o tragedie petrecută în urmă cu mai bine de 28 de ani, când trei copii au pierit într-un cămin termic de apă fierbinte, aflat în curtea lăcașului. Acest incident a marcat profund comunitatea locală, care a văzut în reconstrucția bisericii un act de purificare spirituală și regenerare a speranței.
 

De la scandal la renaștere spirituală

 

Lucrările inițiale ale vechii biserici, începute în 2001, au fost afectate de lipsa fondurilor și acuzații de administrare defectuoasă. Fostul paroh Nicu Mihăilă a fost înlocuit după ce s-au constatat abateri grave, inclusiv utilizarea nejustificată a fondurilor colectate de la enoriași. După expertize tehnice care au constatat că structura era periculoasă, autoritățile au decis demolarea bisericii și reconstruirea acesteia conform normelor actuale.

În 2008 a fost reluată construcția, de această dată sub păstorirea preotului Marinel Pădure, care a decis schimbarea hramului în „Sfântul Nectarie Taumaturgul și Sfântul Tiron”, un gest de renaștere simbolică pentru comunitate. „Am ales acest hram unic în Dobrogea, împreună cu credincioșii, pentru că ne dorim ca biserica noastră să fie un loc de vindecare sufletească și înnoire spirituală”, declara preotul Pădure în 2013.
 

Un nou pas în consolidarea comunității

 

Prin aceste lucrări de compartimentare și modernizare, Parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul” urmărește să ofere un spațiu de cult funcțional și primitor, adaptat nevoilor enoriașilor. Noile scări de acces și reorganizarea interioară vor asigura o mai bună desfășurare a serviciilor religioase, dar și un acces mai sigur și facil pentru credincioși.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 


Ce răspuns a primit Biserica „Sfântul Nectarie“ de la Primăria Constanţa? Este vizată modificarea lăcaşului de cult
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii