Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:25 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest la Bruxelles împotriva tratatelor de liber-schimb transatlantice

ro

21 Sep, 2016 08:06 687 Marime text
Aproximativ 9.000 de persoane - potrivit poliției - au manifestat ieri, la Bruxelles, sub ferestrele instituțiilor europene, pentru a denunța tratatul de liber-schimb transatlantic pe care UE îl negociază cu SUA (TTIP) și echivalentul său pe cale de a fi semnat cu Canada (CETA), informează Agerpres.
 
La trei zile după marile manifestații împotriva TTIP, care au reunit între 163.000 și 320.000 de persoane în șapte orașe germane sâmbătă, manifestanții s-au adunat la apelul unei largi coaliții a ONG-urilor, partidelor de stânga și sindicatelor.
 
'TTIP, CETA, nu vă vrem', scandau unii manifestanți. Alții agitau o pancartă: 'Pentru democrație, servicii publice și sociale: ?TTIP, stop !''.
 
'Suntem siguri că vom fi marii perdanți. Aceasta va dezechilibra total piața agricolă', și-a explicat poziția un participant, Stephane Delogne, agricultor.
 
'De aceste tratate transatlantice antidemocratice vor profita mai ales acționarii multinaționalelor și puterile financiare, în detrimentul agricultorilor și consumatorilor, al lucrătorilor și pensionarilor, al femeilor și tinerilor, al PME-urilor și claselor mijlocii', denunță prin internet asociația belgiană 'Stop TTIP', care face parte dintre organizatorii manifestației.
 
'TTIP și CETA vor facilita exportul produselor PME. Cel puțin în Canada, unde acordul este stabilit. Este un răspuns la criza economică', s-a apărat — marți, la postul de radio belgian RTBF — comisarul european al comerțului, Cecilia Malmstrom.
 
Plecați din intersecția Arts-Loi în jurul orei 16 (14:00 GMT), manifestanții au traversat cartierul european pentru a ajunge după trei ore lângă sediul Comisiei Europene, unde au început să se disperseze.
 
Uniunea Europeană și SUA au stabilit săptămâna trecută ca o nouă rundă de negocieri asupra acordului lor comercial (TTIP sau TAFTA) să aibă loc în prima săptămână a lunii octombrie, ignorând reticențele puternice ale Franței.
 
În afară de TTIP, manifestanții și-au exprimat opoziția față de CETA, tratatul de liber-schimb cu Canada, ale cărui negocieri sunt terminate, dar care mai trebuie semnat în 27 octombrie, în prezența premierului canadian Justin Trudeau, iar apoi ratificat de statele membre ale UE.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii