Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 8 mai, declarată, în 1859, drept Ziua Mondială a Crucii Roșii

ro

08 May, 2017 00:00 2126 Marime text
Ziua de 8 mai a fost declarată, în anul 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roșii de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
 
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie a apărut la inițiativa afaceristului elvețian Henry Dunant, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, care a făcut 40.000 de victime. Henry Dunant a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a-i îngriji pe cei răniți. Vorbele sale „Siamo tutti fratelli” („Suntem cu toții frați”) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit compatrioți, dar şi inamici.
 
Prin cartea sa „O amintire de la Solferino” a atras atenția asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc. Datorită acestei cărți, Henry Dunant a reușit să transmită ideile sale în rândul guvernanților europeni și al oamenilor influenți de la acea vreme.
 
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, membrii acţionând în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, calamități naturale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii